logotype Kalmar liten

Från och med måndagen 29 april kl. 12.00 råder det eldningsförbud i Kalmar, Emmaboda, Torsås, Nybro, Högsby och Mönsterås kommuner.

Det har varit mycket torrt i skog och mark den senaste veckan. De mängder regn som väntas komma i helgen 27- 28 april innebär endast en tillfällig mindre brandrisk. Från måndag väntas det bli torrt väder igen och brandrisken ökar.
 
Beslutet innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark tills vidare och att valborgseldar inte får tändas. Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län.
 
Det är tillåtet att
  • grilla eller laga mat vid iordningställda platser utformade så att risk för spridning är låg (iordningsställd plats avser en grill- eller eldplats som är avgränsad med obrännbart material, till exempel betongkonstruktion eller stensättning, samt en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen).
  • i anslutning till villa, fritidshus eller flerbostadshus grilla i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen ska vara utformad samt placerad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken. Det är också tillåtet att, på samma villkor, grilla för restauranger och annan liknande näringsverksamhet på eget verksamhetsområde. Samma villkor gäller för grillning på campingplatser (ej naturcampingplatser).
Tänk på!
Arbete i skog och mark, som kan orsaka gnistor, kräver särskild försiktighet. Tillgång till släckutrustning bör finnas samt erforderlig bevakning utföras efter dessa typer av arbete.
 
Rökning bör undvikas när man vistas i skog och mark.
 
Frågor?
Kontakta trygghets- och larmcentralen: 0480-45 95 95


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41