Tunisiska storstjärnan Emel Mathlouthi och trion Elda är Kultur i Västs bidrag till Planetafestivalen. Artisterna ger dubbelkonserter i Göteborg och Trollhättan.

)

Kelmti Horra – Mitt ord är fritt, heter hennes mest kända sång. Den blev en kampsång i Tunisiens Jasminrevolution, och i den egyptiska revolutionen. Den tunisiska sångerskan och låtskrivaren Emel Mathlouthi bor numera i Paris. Hennes förmåga att trollbinda en publik med en unik blandning av nordafrikanska rytmer och moderna elektroniska beats har lovordats i New York Times, andra recensenter har jämfört henne med Björk och hon har bland annat framträtt vid prisutdelningen av Nobels fredspris. Under Planetafestivalen 2016 kommer Emel Mathlouthi till Göteborgs Konserthus och till Kronans Kulturhus i Trollhättan.

Konserterna inleds av trion Elda där den svenska sångerskan Emilia Mårtensson, slovenska dragspelaren Janez Dovc och brasilianska slagverkaren Adriano Adewale lika ofta använder sig av traditionella instrument från sina hemländer som av elektronik. De utforskar djupet och bredden i musiken, och fram träder en fascinerande väv av musikaliska kulturer med en fot i traditionen och den andra stadigt i framtiden.

Läs mer om Planetafestivalen på planeta.se

Konserter

6 november kl 20.00 Göteborgs Konserthus
7 november kl 18.00 Kronans Kulturhus i Trollhättan

Kontakt

Torbjörn Eliasson, producent folk- och världsmusik, Kultur i Väst, mobil 070 349 21 67

(Bild: Emel Mathlouti, Foto: Julien Bourgeoise)

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 Emel c JulienBourgeoisKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45