Fotograf/Källa: John-Erik Kockum

I dag lämnar besättningen på koggen Roter Teufel Frösåkers brygga för att segla mot Visby under ledning av befälhavare och tillika ägare av koggen John-Erik Kockum. De anländer till Visby hamn under lördagen och kommer att vara på plats under Medeltidsveckan.

Koggen Roter Teufel är en rekonstruktion av ett vrakfynd som gjordes utanför Skanör 1992. De medeltida vrakdelarna daterades till 1390. Skeppet tros ha varit ett av de första skepp i världen som var bestyckat med kanoner.

Namnet Roter Teufel är taget från den ökände piraten Klaus Störtebekers flaggskepp som under senare delen av 1300-talet kontrollerade Östersjön. Det är just detta skepp man tror vrakdelarna kommer ifrån.

- Vi är oerhört glada över koggens besök under Medeltidsveckan, säger Medeltidsveckans marknadschef Patrik Björkander. Vi har försökt få hit den under några år nu utan att lyckas. Med god vilja från besättningen och stor hjälp av Destination Gotland så lyckades vi förvalta en möjlighet som dök upp med kort varsel för bara ett par dagar sedan, fortsätter Patrik Björkander.

För den som är intresserad av att gå ombord på koggen så kommer det att finnas möjlighet till visning ombord under Medeltidsveckan.

- Jag rekommenderar verkligen ett besök ombord säger Patrik Björkander som själv är väldigt förväntansfull inför koggens ankomst.
Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 33 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.


Kontakt


Susanne de Paulis

Projektledare

susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

0707-58 13 62