IRONMAN Kalmar 2017 går just nu av stapeln i Kalmar och dagen är långt ifrån slut men går redan i rekordens tecken. 39-åriga Clemente Alonso-McKernan ifrån Spanien är inte bara årets segrare utav IRONMAN Kalmar utan även den nya rekordinnehavaren utav banrekordet men sin imponerande tid på 08:07:48.

Alonso-McKernan hade inte segern i sin hand förrän i det slutliga skedet av tävlingen och tackar publiken för sin vinst.
– Jag har hört sedan tidigare att Kalmarpubliken skulle vara något utöver det vanliga, men jag kunde aldrig ana att den skulle vara så här fantastisk och bära mig igenom loppet ifrån början till slut, säger en glad och trött Alonso-Mc Kernan.

I startfältet fanns bland annat hemmahoppen K-J Persson, Gabriel Björlin och Jonas Örarbäck för att tampas om pallplatserna emot internationella triathleter som Wurf, Cameron (AUS), Sapunov, Daniil (UKR) och Alonso-McKernan, Clemente (ESP).

På tävlingsdagens morgon kl. 05.30 såg det ut att kunna bli en blöt tävlingsdag, men likt tidigare år bjuder Kalmar allt som oftast på strålande sol och behagliga temperaturer när IRONMAN Kalmar går av stapeln.

Klockan 05.50 skapade 19-åriga Kalmartjejen Elin Andersson en likt förtrollande stämning vid den ikoniska Elevatorkajen i Kalmar hamn. 05.55 gick startskottet i form av ett kanonskott för årets tävling och först ut att ge sig ut i Kalmarsund var herrproffsen. Sapunov tar ett övertag i den 3,8 km långa simningen och är också första tävlande upp ur vattnet för att växla över till 180 km cykling. Endast 10 minuter in i cyklingen cyklar Sapunov omkull tätt följt utav Alonso-McKernan och Karl-Johan Danielsson bakom sig. Sapunov ordnar upp situationen bra och är snart uppe på cykeln igen för att ta igen det förlorade avståndet till Alonso-McKernan och Karl-Johan Danielsson. Svenskarna Erik Holmberg och Andreas Lindén ligger under en tid på en fjärde respektive sjätte plats under cykelmomentet medan Cameron Wurf tar ett stadigt grepp om cyklingen och det är också han som är första man in till växling nummer 2 för att växla till sista momentet, ett triathlon på Kalmars gator. Cameron Wurfs cykeltid är ännu ett av rekorden som slogs under lördagens tävling, där han med sina totalt 4.14.27 minuter på cykelbanan slog det tidigare cykelbanrekordet på 4.25.36.

Andra man in på växling nr två var Alonso-McKernan tätt följt av K-J Persson.

Löpningen håller ett stadigt mönster under den första timmen där Wurf tar täten, följt av Alonso-McKernan och trean K-J Persson.

K-J tappar i tempo med 1,5 mil kvar till målgång och täten på tre blir till en strid mellan två – Alonso-Mc Kernan och Wurf. 19- åriga Kalmar RC Triathlons Gabriel Björlin fortsätter behålla en stark femteplats. Med bara 45 minuter kvar till beräknad målgång går Alonso-McKernan om Wurf och kan med en stabil blick och säkerhet ta sig över mållinjen på 08:07:48 följt av Wurf på dryga minuten senare. Alonso-McKernan gör dagens andra rekord och slår banrekordet som fram till idag tillhörde Patrik Nilsson då han genomförde IRONMAN 2015 på 08:08:05.

Ett 1000-tal deltagare kommer att fortsätta att vara ute på banorna i många timmar till och triathlonfesten i Kalmar avslutas med något som tävlingsarrangören har valt att kalla för ”Heroes Hour”.
– Detta är den sista timmen på tävlingen innan vi stänger målgången kl. 23.15 ikväll. Denna timme är en unik stund där vi alla samlas för att heja in våra sista deltagare i mål och det är fantastiskt att få peppa den allra sista deltagaren över mållinjen och se Kalmar stad förvandlas till en enda glad fest för en hel vecka.

Den 6:e upplagan av IRONMAN-veckan i Kalmar lockar i år ca 100.000 åskådare, deltagare och besökare till regionen. Nästa års tävlingsdatum för IRONMAN Kalmar är 18 augusti.

Resultat ifrån dagens proffstävling för herrar:
http://ironman-results.r.mikatiming.de/2017/kalmar/?pid=leaderboard

IRONMAN Kalmar välkomnade i år Herrproffsen och Damproffsen kommer att tävla på IRONMAN Köpenhamn imorgon den 19 augusti. De både tävlingarna skiftar mellan att vara värd för respektive startfält vartannat år. Totalt deltar 2 150 tävlande på IRONMAN Kalmar 2017. 

För mer information och frågor, kontakta:
Frida Grundström, Marketing Manager Sweden, IRONMAN
Tel: 076-224 32 53
frida.grundstrom@ironman.comKalmar är inte bara en populär sommarstad. Här finns även ett modernt universitet, innovativa företag, massor av spännande evenemang och en historisk stadskärna i havsnära miljö.


Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93