Energi- och klimatfrågan står i fokus när företag, politiker och tjänstemän samlas för ett EnergiTing på Västerviks teater och konferens torsdag 12 november. Dagen inleds med ett anförande av professor Tomas Kåberger, styrelseledamot i Vattenfall och f.d. generaldirektör på Energimyndigheten. Därefter modererar Kåberger när gymnasielever från Västerviks gymnasium frågar ut regionpolitiker från länet.

Utfrågningen kretsar kring frågor om hållbar utveckling - globalt och lokalt, och i panelen sitter regionpolitikerna Ulf Nilsson (s), Akko Karlsson (mp), Leif Larsson (c) och Tomas Kronståhl (s). Efter utfrågningen delar konferensen upp sig i fyra spår med olika teman inom energieffektivisering och förnybar energi.

”Syftet med EnergiTing Sydost är att inspirera och ge verktyg till förändring för att föra sydostregionen vidare i sitt arbete mot ett hållbart samhälle”, säger Christel Liljegren, Energikontor Sydost.

I spåret som handlar om närproducerad el handlar det om solceller, vindkraft och elproduktion från biobränslen. Här berättar bl.a. Emåmejeriet om sin nya kraftvärmeanläggning.

I spåret om fossilfria transporter avhandlas allt från forskning om framtidens drivmedel till exempel på stadstransporter på cykel.

Spåret Hållbart strategiskt arbete handlar om den offentliga sektorns ansvar för en hållbar utveckling och spåret Den vita kilowattimmen handlar om energieffektivisering i bygg- och industrisektorn.

Dagen avslutas med en inspirerande framtidsspaning baklänges av Catarina Rolfsdotter-Jansson, bland annat känd som programledare för SVT:s Arga doktorn.

Välkommen till Västerviks teater och konferens, Spötorget 1
Torsdag 12 nov, kl 8:30-16:30

Vill du komma till EnergiTinget och träffa oss eller någon av våra föreläsare så finns det tid innan start eller under pauserna. Se program nedan.

energitingsydost.se

För mer information, kontakta

Johanna Wallin

0709-21 60 56, johanna.wallin@energikontorsydost.se

Program EnergiTing Sydost 2015-11-12

08:30 Registrering, kaffe och minimässa
09:30 Välkomna Ulf Hansson, vd Energikontor Sydost AB

Energimöjligheter för Sverige och världen Tomas Kåberger är professor i industriell energipolicy, styrelseledamot i Vattenfall och f.d. generaldirektör för Energimyndigheten.

Utfrågning kring hållbar utveckling från global till lokal nivå Tomas Kåberger modererar när elever från Västerviks gymnasium ställer frågor till regionala politiker
10:40 Fyra parallella spår

Närproducerad förnybar el Fossilfria transporter Hållbart strategiskt arbete

Den vita kilowattimmen

11:25 PAUS med förfriskningar och minimässa
11:45 Fortsättning fyra parallella spår
12:35 LUNCH, mingel och minimässa
13:45 Fortsättning fyra parallella spår
15:15 PAUS med förfriskningar och minimässa
15:45 En framtidsspaning baklänges - 2050 Catarina Rolfsdotter-Jansson
16:15- 16:30 Sammanfattning och avslutning Ulf Hansson, vd Energikontor Sydost
Energikontor Sydost arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. Arbetet utförs i nära samverkan med privata och offentliga aktörer i sydöstra Sverige, samt myndigheter och europeiska partners.


Kontakt


Johanna Wallin

Kommunikatör

johanna.wallin@energikontorsydost.se

0709-21 60 56