Enkla Media som driver flera hantverkssajter rapporterar om 25 procent fler offertförfrågningar under 2020. Detta tyder på att många svenskar passade på att renovera sina hem i pandemins spår. ROT-avdraget har också ökat med cirka 6–7 procent under förra året.

Lusten att renovera och bygga om har haft en stor tillväxt för flera hantverksfirmor. Detta syns framförallt hos olika hantverkssajter där konverterinsgraden på offertförfrågningar har ökat markant. Portalerna hittamålare.nu och golvläggare.nu rapporterar en ökning på 25 procent av offertförfrågningarna under 2020 jämfört med året innan. Många ville passa på att måla om i sina hem och lägga nytt golv under pandemin.

 

Fler svenskar passade på att renovera sina hem och fritidshus under sommarsemestern när de fick slopa sina inbokade resor. Som ett resultat av att svenskarna spenderar allt mer tid hemma så har detta gjort att de påbörjat olika byggprojekt och renoveringar i sina hem. Dessa byggprojekt gäller med hänsyn till svenskarnas permanenta bostadshus men också för sommarhus.

 

-       Pandemin satte käppar i hjulen för många semesterplaner - och då valde många istället att ta tag i sina renoveringsprojekt. Svenskarna spenderade mer pengar på renoveringar och det gäller både invärtes och utvärtes av husen. Vid starten av pandemin fanns det en stor osäkerhet och det var svårt att förutse vad som skulle hända. Sedan under vår-och sommaren började offertförfrågningarna plötsligt att skjuta i höjden, säger Fredrik Falkengren, VD på Enkla Media.

 

Förfrågningar på fasadrenoveringar och fönsterarbeten ökade också

Det var inte bara renoveringar invärtes som ökade bland svenskar. Även husens yttre delar som exempelvis fasadrenoveringar och takbyten bokades via sajten fasadarbeten.se.

En annan sajt som såg en stor ökning av offertförfrågningarna var fönsterarbeten.se som förmedlar hantverkare som specialisera sig på alla typer av fönstermålningar, fönsterbyten och fönstermonteringar.

 

ROT-avdraget har ökat med cirka 6–7 procent

Enligt uppgifter från Skatteverket så fortsatte även svenskarna att nyttja ROT-avdragen under 2020. Statistiken avslöjar att det under 2020 fanns en rekordstor efterfrågan på ROT-avdrag gällande olika bygg- och renoveringstjänster. Statens totalkostnad för ROT-avdraget under året landade på cirka 11 miljarder. Det är en ökning på 1,3 miljarder från året innan, vilket därmed slår rekord som den största uppgången på flera år.
 

-       Svenskarnas renoveringslust ökade kraftigt under coronakrisen, något som tydligt syns eftersom så många passade på att ansöka om ROT-avdrag. Vi försöker möta den stora efterfrågan på ROT-avdrag och samarbetar med många olika hantverksfirmor på våra olika portaler som erbjuder kunderna denna typ av avdrag. Det ska bli intressant att se om renoveringstrenden fortsätter även under hela 2021. Hittills pekar trenden uppåt medan många fortfarande spenderar mycket tid hemma, säger Fredrik.

 

Den växande efterfrågan på ROT-tjänster är en positiv utveckling då det betyder att sysselsättningstillväxten ökar för landets olika hantverksföretag.

 

Presskontakt

Fredrik Falkengren, VD på Enkla Media

Epost: fredrik.falkengren@enklamedia.comKontakt


Frida Engström

frida.engstrom@prdirekt.se

0768669966

010 551 75 00