På Offentliga måltidens dag 15 oktober serveras kaffe och sju sorters kakor till fikat på samtliga äldreboenden i Eskilstuna

Kafferepet anordnas på Offentliga måltidens dag den 15 oktober;  i samarbete mellan köken som bakar kakor och vårdens personal som dukar fint och kokar kaffe.

– Vi hade tidigt tankar om en gemensam aktivitet för brukarna på Offentliga måltidens dag. Men så kom Corona och våra äldre blev isolerade på sina enheter, förklarar Erika Wärme som är biträdande områdeschef på serviceförvaltningen och en av initiativtagarna till kafferepet.

– Vi funderade ett tag på vad vi kunde göra istället. Våra gäster fikar dagligen och vi tyckte att det vore trevligt att göra det till en aktivitet för alla, på samma eftermiddag. Som ett jättekafferep fast på varje gästs enhet. Med tanke på att våra äldreboenden har restriktioner för besök nu i corona-tider ville vi ge dem något att se fram emot och njuta av i höstmörkret.

Att få välja sina favoriter på ett bord med sju sorters kakor och avnjuta dem kring ett fint dukat bord med vänner är en höjdpunkt för många. Fikat skapar en trygghet och ett socialt sammanhang. En del av dem växte också upp på 1930- och 40-talet då kafferepen hade sin stortid och då de som barn sannolikt satt med vid dessa tillställningar.

Förutom det gemensamma kafferepet deltar Eskilstuna kommun även genom att uppmärksamma hemlagat bröd och vegetarisk lunch på alla förskolor. Höstbuffé serveras på grundskolor och i gymnasium och på tretton enskilda förskolor pågår dessutom särskilda arrangemang.

För mer information, kontakta
Erika Wärme, biträdande områdeschef serviceförvaltningen
erika.warme2@eskilstuna.se, ​073-861 84 74

Bakgrund:
För att fler ska få upp ögonen för de offentliga måltiderna i Sverige koordinerar MATtanken Offentliga måltidens dag den 15 oktober. En dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.Kontakt


Eva Norberg

kommunikationsdirektör

eva.norberg@eskilstuna.se

016-710 16 92

070-089 37 38