I år pågår byggprojekt som motsvarar 300 bostäder i Eskilstuna kommun. Det är en ökning med 230 procent jämfört med den genomsnittliga takten de tre senaste åren.- Vi ser verkligen ett trendbrott. Fler och fler investerar i vår stad och vår kommun. Det är ett lysande exempel på att Eskilstuna är en stad i förvandling, säger Eskilstunas fastighetschef Per Idesten.

Ett av de bostadsföretag som efter några års paus från Eskilstunas bostadsbyggmarknad åter dragit i gång med projekt är HSB. I centrala kvarteret Våghalsen byggs just nu ett flerbostadshus om 70 lägenheter.

- Eskilstuna har alltid varit en viktig ort för HSB. Vi har bostadsrätter, hyreshus och studentlägenheter. Nu har vi byggplaner som sträcker sig flera år framöver. Vi ser det som ett bra bidrag till Eskilstuna som tillväxtort, säger HSB:s vd Kjell Landström.

Eskilstuna har trots de pågående projekten ett omättat behov av nya bostäder. Allmännyttans vakansgrad uppgår tre promille, vilket betyder att det i princip inte finns några lediga lägenheter. Samtidigt är Eskilstuna den näst snabbast växande kommunen i landet, bortsett från storstäderna med dess kranskommuner. Eskilstunas befolkning ökade med 761 personer under det första halvåret (SCB) och redan i år väntas invånarantalet överstiga 100 000.

- Eskilstuna växer och vi behöver bygga ännu mer, vi prioriterar nya bostadsplaner oerhört hårt, samtidigt som vi vill tänka hållbart, säger Per Idesten.

En av dessa pågående planer är kvarteret Nätet som kommer göra det möjligt att bygga 1 000 bostäder, äldreboende, förskola och butiker. Området ligger mycket centralt i Eskilstuna, i anslutning till förnyelseområdet Munktellstaden där bland annat en ny arena och nytt badhus växer fram.

En alldeles färsk översiktsplan, helt digital, stakar ut hur kommunen ska växa i linje med sin vision om en trygg och hållbar framtid. Pernilla Lindström, planarkitekt, berättar om kommunens tankar kring planering av nya bostäder och anläggningar.

- Vi bygger för framtiden. Vi vill underlätta effektiva transportlösningar, för både person- och godstrafik. Vi skapar en hållbar stad där man kan åka buss, tåg, cykla och gå. Våra invånare har närhet till parker, vatten och rekreation, där fler boende i centrum skapar en attraktiv, levande och trygg stadskärna 24 timmar om dygnet, säger hon.

Etableringen av en ny logistikpark börjar ge frukt. Fler och fler stora företag inser Eskilstunas styrkor, inte minst det utmärkta geografiska läget intill Svelandsbanan och E20 där tre transportslag möts. Andra styrkor är erkänt låg personalomsättning och utbildad arbetskraft inom sektorn.

Genom fortsatt god planering och tillgång på mycket bra markförhållanden fortsätter Eskilstuna att växa som logistiknav.

- Sammantaget är det ett perfekt läge att investera i Eskilstuna nu. Vi har attraktiv mark, centralt belägen, med närhet till Eskilstunaån och intill bra kommunikationsstråk, samtidigt som vi kan vara mycket konkurrenskraftiga i vår prissättning, säger Per Idesten om Eskilstuna som investeringsort.

Den 18-19 september deltar Eskilstuna kommun på Business Arena vid Stockholm Waterfront Congress - Sveriges ledande mötesplats för den svenska fastighetsbranschen. Kommunen ser där en stor möjlighet att möta nya och befintliga investerare.

- Vi tillhör Stockholmsregionen, men är fortfarande rätt anonyma. Vi vill visa att Eskilstuna är en bra investering både i byggandet av bostäder och i etablering av nya företag, säger Per Idesten.

Kontakt

Per Idesten, fastighetschef 073-950 62 08 per.idesten@eskilstuna.se

Pernilla Lindström, planarkitekt 016-710 25 04 pernilla.lindstrom@eskilstuna.se

Manuel Brändeborn, näringslivsutvecklare 070-089 32 24 manuel.brandeborn@eskilstuna.se

eskilstuna.se/eskilstunavaxer

businessarena.nu

Kontakt