SMHI leder nu uppbyggnaden av ett landsomfattande system för luftövervakning i Estland. Systemet kommer att användas av en rad estniska aktörer, exempelvis miljöministeriet, länsstyrelser och kommuner.

SMHI har som huvudleverantör vunnit en omfattande budgivning för ett luftvårdssystem till Estland, finansierat av EU. Projektet baseras på Airviro-systemet som är ett Internetbaserat övervaknings-, planerings, och beslutssystem för luftvårdsfrågor. Projektet innehåller också en mängd olika leveranser som mätutrustning för omgivningsluft och meteorologi, spridningsmodeller, datorer och utbildning. Underleverantörer kommer från flera europeiska länder förutom Sverige.

Under veckan träffades flera av de ingående parterna på svenska ambassaden i Tallin. Vice miljöminister Olavi Tammemäe poängterade då hur värdefullt projektet kommer att bli för att knyta samman de olika organisationer i Estland som arbetar med luftvårdsfrågor såväl tekniskt som organisatoriskt.

- Särskilt glädjande och nytt är att systemet även kommer att kunna ge allmänhet och media tillgång till aktuell och korrekt information via Internet. Även t ex husköpare kommer att kunna ha nytta av informationen i sina beslut var man vill bo, sade Tammemäe.

SMHIs projektledare, Kjell Wickström, framhåller som SMHIs fördel i upphandlingen de avancerade spridningsmodellerna och det moderna Internet-baserade systemet för behandling och distribution av data, rapporter och beräkningsresultat.

- Detta tillsammans med den stora gemensamma kompetensen och erfarenheten hos våra svenska och utländska projektpartners visade sig vara svårslaget för våra konkurrenter, säger Kjell Wickström.

Projektet, som har en budget på 3.2 millioner euro, ska levereras på 12 månader. Användare av systemet kommer att vara från alla nivåer och områden inom estnisk luftvård; miljöministeriet, estniska miljöforskningscentret, estniska miljöinformationscentret, länsstyrelser och kommuner.

Motsvarande Airviro-system finns bl a i Stockholm och Storbritannien och projektförslag diskuteras i länder som Singapore, Thailand, Ryssland och Argentina. - Med denna referens i Estland kommer vi att kunna bearbeta den internationella marknaden för luftvårdssystem ännu mer kraftfullt, säger Kjell Wickström.

Svenska projektpartners är Apertum IT AB, Conexor AB, FDS AB samt IVL Svenska Miljöinstitutet AB.

För mer information var vänlig kontakta
Kjell Wickström, SMHI: 0730 373600, e-post: kjell.wickstrom@smhi.se Björn Wahlstedt, Conexor: 0705 371144, e-post: bjornw@conexor.com

Exempel på beräkningar av luftspridning samt bilder från ambassadträffen finns inom kort på www.smhi.se
Kontakt


AnnaKarin Norberg

Kommunikatör, SMHI

annakarin.norberg@smhi.se

011-495 8695

076-720 1927

Eva-Lena Jonsson

Kommunikationschef, SMHI

eva-lena.jonsson@smhi.se

011-495 83 14

070-815 83 14

För media - vakthavande meteorolog

För kontakt med prognos- och varningstjänsten vid SMHI om aktuellt väder, prognoser och varningar. Följ gärna våra meteorologer på @SMHIvader på Twitter.

011-495 8524 (dygnet runt)

För media - vakthavande hydrolog

För frågor om aktuella flöden i vattendrag kontakta hydrologiska prognos- och varningstjänsten vid SMHI.

011-495 8183 (kontorstid, kl. 8.00 - 17.00)

För media - vakthavande oceanograf

För frågor om aktuella havsvattenstånd längs kusterna kontakta oceanografiska prognos- och varningstjänsten vid SMHI.

011-495 8240 (kontorstid kl. 8.00 - 17.00)