Konferens på Södertörns högskola 8 april.

En politikerpanel med Gudrun Schyman, Nalin Pekgul, Birgitta Ohlsson, Birgitta Wistrand, med professor Ebba Witt-Brattström som ordförande, tar sig an den brännande frågan: Vad är ett kvinnopolitiskt medborgarskap idag? Hur förvaltar vi arvet från Fogelstad och är en radikaliserande, feministisk potential i politiken?

Den unika Fogelstadkonstellationen, Elin Wägner, Elisabeth Tamm, Kerstin Hesselgren, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, skapade under mellankrigstiden en fristad för kvinnoemancipatoriskt tänkande som visar särorganiseringens betydelse för svensk genuspolitik.

De sparkade igång Fogelstad kvinnlig medborgarskola (1925-1954), ett barfotauniversitet för kvinnor från olika sociala skikt. De startade även den radikala veckotidningen Tidevarvet (1923-1936). De initierade aktioner som Kvinnornas vapenlösa uppror 1935 och fungerade som en tankesmedja där folkhemspolitikens kvinnoaktörer kunde möta ärrade rösträttskämpar i förvissningen att kvinnorna hade en politisk nyckelfunktion.

Vid konferensen diskuteras Fogelstad och dess betydelse i Sverige och internationellt, bland annat uppmärksammas Alexandra Kollontay.

Medverkar gör konstvetare, musikvetare, kulturjournalister och fogelstadforskare så som Ulrika Knutson, Eva Öhrström, Yvonne Hirdman, Hjördis Levin, Valentina Uspenskaya (Ryssland) med flera

Konferensspråk är svenska, undantaget en programpunkt, Fogelstadgruppens internationella relationer, som genomförs på engelska.

När: fredag 8 april klockan 10 00 – 17 15
Var: Södertörns högskola, "Svarta lådan" (intill aulan, 1 tr ner), Alfred Nobels allé 1, Flemingsberg

Ytterligare information Mari Gerdin, 08-608 42 51, mari.gerdin@sh.se
Se även www.sh.se/shi

Referenslänk:
http://www.sh.se/shi

Ingemar Björklund
ingemar.bjorklund@sh.se
Tel: 08-608 41 79
Mobil: 070-37 37 613
Fax: 08-608 40 90Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453