Den första nordiska konferensen i datajournalistik arrangeras på Södertörns högskola den 22-23 november. På programmet, som består av seminarier i fyra parallella spår, står presentationer av datajournalistiska jobb, debatter och workshops om verktygen inom datajournalistik.

Talare är ledande datajournalister från USA och Europa, bland andra Ben Welsh, som är ansvarig för Los Angeles Times datajournalistik, Mar Cabra, frilansjournalist som arbetade med Offshore leaks-projektet och Sisi Wei från den amerikanska fristående stiftelsen ProPublica. Dessutom deltar datajournalister från Norge, Danmark, Finland och Island samt journalister från många svenska medieföretag. Journalister från de medieföretag som ingår i projektet leder många workshops och seminarier (SVT, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Norrköpings
tidningar, Helsingborgs Dagblad och Mittmedia).

Vid konferensen delas även priset Nordic Data Journalism Award ut för första gången.

Följ konferensen!

Konferensens alla seminarier kommer att filmas av journaliststudenter från Södertörns högskola och går att följa live och ta del av efteråt via projektets blogg www.blogg.sh.se/datajournalistik. Där kommer även intervjuer med talarna att presenteras.

Hashtag som används i samband med konferensen är #djinorden13.

Vad är datajournalistik?

Datajournalistisk blandar traditionella journalistiska metoder med dataanalys och olika tekniker för visualisering och är på snabb framväxt. Det bygger oftast på stora mängder data, antingen offentliga data, data som samlats ihop genom crowdsourcing eller på andra sätt av journalisten. I datajournalistik ingår även att analysera data och presentera den på ett så begripligt sätt som möjligt.

Ytterligare information

Mer om konferensen och programmet: www.sh.se/datajournalistik2013.

Forskningsprojektet Datajournalistisk finansieras av VINNOVA och parterna i projektgruppen; SVT Pejl, Sveriges Radio, Aftonbladet, Norrköpings Tidningars Media, Helsingborgs Dagblad, Svenska Dagbladet, Mittmedia samt mjukvaruföretaget SAS Institute. Det drivs från Södertörns högskola.

Bevaka gärna konferensen!

Redaktioner som vill bevaka konferensen nyhetsmässigt kan kontakta projektledare Ester Appelgren, eftersom lokalerna delvis är låsta: 0733-94 85 77.

Frågor besvaras av Ester Appelgren, lektor i journalistik vid Södertörns högskola via 0733-94 85
77, eller Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola via 070-716 12 75.

Konferensen är i övrigt fullbokad. Vid önskan om deltagande hänvisar vi till att följa konferensen via bloggen http://blogg.sh.se/datajournalistik.Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876