Sedan 2009 stöttar Folktandvården ett tandhälsoprojekt i Rumänien som riktar sig till barn och ungdomar.

 Genom vår medverkan tar vi ett socialt och globalt ansvar. Projektet som är inriktat på förebyggande tandvård har visat på fantastiska resultat, säger tandvårdsdirektör Gunnar Eriksson.

Projektet som Folktandvården stöttar heter "Dinti Frumosi, Copii Sanatosi" (”Fina tänder, friska barn”) och har pågått under 16 år. Det drivs främst av Rotary Mölndal men Folktandvården stöttar med kunskap och material.

- Tandhälsan i Rumänien, speciellt ute på landsbygden, är mycket sämre än i Sverige. Vår främsta uppgift i projektet är att bidra med vår unika kunskap om förebyggande tandvård, säger Gunnar Eriksson.

Stor insats av frivilliga tandläkare

Tack vare projektet har det byggts upp en organisation av tandläkare som jobbar som volontärer. I totalt 42 olika städer i Rumänien finns det i dag en ansvarig tandläkare som ger munhälsolektioner till barn, lärare och andra tandläkare. Man har dessutom infört övervakad tandborstning i klasserna 0-3 på de skolor som deltar i projektet.

- Bland annat har de rumänska tandläkarna anammat Göteborgsmodellen 2+2+2+2* som de lär ut till barnen, säger Gunnar Eriksson.

Ökat fokus på förebyggande tandvård

Folktandvården har jobbat hårt för att få upp projektet på nationell nivå. Nyligen godkände skolministern i Rumänien att projektet har rätt att få tillträde till alla skolor i Rumänien med syfte att lära ut förebyggande tandvård.

- Tack vare att vi, som en av Europas största tandvårdsorganisationer, står bakom projektet är det lättare att få igenom beslut på högre nivå, säger Gunnar Eriksson.

Projektet samarbetar även med tandläkarutbildningen i städerna Arad, Târgu Mureș och Cluj-Napoca. Det har bland annat bidragit till att utbildningen i Arad numera har obligatoriska kurser i förebyggande tandvård. Dessutom finns det planer på att starta Rumäniens första tandhygienistutbildning.

- De har fått inspiration av vårt sätt att jobba med förebyggande tandvård och just nu samarbetar vi med universitetet i Arad i syfte att få landets utbildningsminister att godkänna starten av en tandhygienistutbildning där, säger Gabriel Livian, Folktandvårdens representant och odontologisk rådgivare i projektet.

Stort intresse i tandvårdssverige

Projektet har också väckt uppmärksamhet hos övriga Folktandvårdsorganisationer i Sverige. I maj åkte representanter från nästan samtliga landsting till Rumänien för att lära sig mer om projektet och tandläkarutbildningen i landet.

- Det blev alla imponerade över det engagemang som finns i projektet och de resultat som visas, det känns fantastiskt kul att vara en del av det, säger Gunnar Eriksson.

*Göteborgsmodellen 2+2+2+2 går ut på att man ska borsta tänderna två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm, i två minuter. Mellan varje måltid ska man vänta minst två timmar.

Fakta om projektet Dinti Frumosi, Copii Sanatosi

  • Projektet startades av Råda församling för 16 år sedan.
  • 2004 engagerade sig organisationen Rotary Mölndal i projektet och stöttar än i dag med pengar och resurser tillsammans med Rotary Foundation och Svenska Ambassaden i Bukarest.
  • Sedan 2009 stöttar Folktandvården Västra Götaland projektet med kunskap och tandvårdsmaterial.
  • 2013 skänkte Folktandvården sin gamla tandvårdsbuss till projektet.
  • Målet är att myndigheterna i Rumänien själva ska ta över och driva verksamheten i större skala och eventuellt ingå i ett avtal med Sverige om hälsofrämjande verksamhet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktinformation

Gunnar Eriksson, tandvårdsdirektör
Tel. 010-441 70 84, 070-645 00 28
gunnar.a.eriksson@vgregion.se 

På Folktandvården Västra Götaland arbetar cirka 3 000 personer på 157 kliniker. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård. Vi forskar för framtiden och utbildar studenter på vår sommarskola, handleder nyutexaminerade tandläkare och utbildar specialisttandläkare och tandsköterskor. Folktandvården Västra Götaland är en del av Västra Götalandsregionen.

Välkommen att besöka Folktandvården Västra Götalands webbsida och pressrum. 

Följ Folktandvården Västra Götaland i sociala medier
Facebook
LinkedIn
Youtube 
 

Kontakt


Ebba Strömqvist

Presskontakt 1

ebba.stromqvist@vgregion.se

070-588 58 04

Kim Lindqwister

Presskontakt 2

kim.lindqwister@vgregion.se

0709-58 97 57