Folktandvården har öppnat sin första digitala klinik. Patienter kan nu träffa tandläkare i videosamtal och få råd och hjälp på distans.

I den digitala kliniken möter patienterna erfarna tandläkare i videosamtal och kan få hjälp och råd om olika akuta besvär som skadade eller utslagna tänder, tandvärk, smärta i tandkött och käkar, besvär efter en behandling eller om de har frågor om tandvård och munhälsa.
– Vi är mycket glada att kunna öka tillgängligheten och erbjuda våra patienter ytterligare ett sätt att komma till tandläkaren, säger Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdsdirektör i Folktandvården Västra Götaland, och fortsätter:
– Satsningen på en digital klinik ligger helt i linje med vår ambition att fortsätta erbjuda tandvård med stort fokus på god tillgänglighet, hög patientsäkerhet och trygg arbetsmiljö även under den rådande coronapandemin.

Utvecklas efter patienters behov

Tankar på att utveckla en app för tandvård har funnits i Folktandvården sedan en tid. Att det nu gått så snabbt från idé till handling är tack vare helhjärtat stöd från teamet bakom Västra Götalandsregionens app Mitt Vårdmöte. För att på ett strukturerat sätt fånga upp patienternas synpunkter och behov i det fortsatta utvecklingsarbetet samarbetar Folktandvården också med ett tjänstedesignteam från Västra Götalandsregionens enhet för kvalitetsdriven verksamhetsutveckling.
– Vi börjar i liten omfattning med en drop-in-mottagning, men vi planerar att löpande lägga till ytterligare funktioner och tjänster och öka tillgängligheten, avslutar Ann-Charlotte Sundelin.

Appen Mitt Vårdmöte
Folktandvårdens nya digitala klinik ligger i VGR-appen Mitt Vårdmöte som finns att ladda ner via Google Play och App Store.

Kliniken har drop-in-mottagning måndag-fredag mellan klockan 08.00 och 17.00. Det enda som behövs för att göra ett besök är en mobiltelefon, internetuppkoppling och mobilt BankID. Det är även möjligt att använda en surfplatta eller en dator för de som föredrar det.

Grundpriset för ett besök är 300 kronor för vuxna. Personer med rätt till särskilt tandvårdsstöd betalar 200 kronor. Frikort gäller. För barn och unga vuxna (till och med december det år man fyller 24) skrivna i Västra Götaland är tandvård kostnadsfri. Det gäller även besök i den digitala kliniken. För Frisktandvårdskunder ingår besöket i deras avtal.

Kontaktperson
Ann-Charlotte Sundelin
Tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland
Tel. 070-553 49 91
ann-charlotte.sundelin@vgregion.se
Kontakt


Ebba Strömqvist

Presskontakt 1

ebba.stromqvist@vgregion.se

070-588 58 04

Kim Lindqwister

Presskontakt 2

kim.lindqwister@vgregion.se

0709-58 97 57