I Folktandvårdens investeringsplan för 2021 ingår bland annat en stor satsning på digitala intraorala skannrar. Fotograf/Källa: Stefan Svensson

Den 16 december fattade tandvårdsstyrelsen beslut om investeringsplan 2021. Folktandvården fortsätter att satsa på digitala verktyg såsom digitala intraorala skannrar, distanskonsultation och 3D-skrivare.

En av de största investeringsposterna är digitala intraorala skannrar. Istället för att som tidigare använda avtrycksmassa för att ta ett fysiskt avtryck av tänderna, skannas tänderna digitalt. Under 2020 har åtta pilotkliniker testat tekniken och efter årsskiftet börjar breddinförandet i Folktandvården.

– Intraorala skannrar är ett exempel på hur de digitala verktygen är till nytta för våra patienter. Med den här tekniken går det både snabbare och är bekvämare för patienten att få ett avtryck, säger Angelica Lundgren Bielinski (M), ordförande i tandvårdsstyrelsen.

Ny lokal i Bengtsfors

I investeringsplanen ingår även investeringar i lokaler. Ett exempel är Folktandvården Bengtsfors som planerar att flytta till en ny lokal i centrala Bengtsfors under hösten 2021.

På styrelsemötet beslutades också att kliniken på Västra gatan i Kungälv slås samma med, och flyttar till, kliniken i köpcentret Kongahälla.

– Beslutet grundar sig i att det har funnits problem med vatten och ventilation under en längre tid på Västra gatan. I Kongahälla finns både möjlighet till expansion och möjlighet att jobba med nya verktyg och arbetssätt, säger Angelica Lundgren Bielinski.

Den planerade omfattningen av Folktandvårdens investeringar 2021 uppgår till 61 miljoner kronor.

 

För frågor kontakta:

Angelica Lundgren Bielinski, ordförande tandvårdsstyrelsen
angelica.bielinski@vgregion.se, tel. 073-332 06 80

Ann-Charlotte Sundelin, tandvårdsdirektör Folktandvården Västra Götaland
ann-charlotte.sundelin@vgregion.se, tel. 070-553 49 91


Om Folktandvården Västra Götaland

På Folktandvården Västra Götaland arbetar cirka 3 200 personer på 157 kliniker. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård. Vi forskar för framtiden och utbildar studenter på vår sommarskola, handleder nyutexaminerade tandläkare och utbildar specialisttandläkare och tandsköterskor. Folktandvården Västra Götaland är en del av Västra Götalandsregionen.

Välkommen att besöka Folktandvården Västra Götalands webbsida och pressrum

Följ Folktandvården Västra Götaland i sociala medier
Facebook
LinkedIn

Relaterade bilderKontakt


Ebba Strömqvist

Presskontakt 1

ebba.stromqvist@vgregion.se

070-588 58 04

Kim Lindqwister

Presskontakt 2

kim.lindqwister@vgregion.se

0709-58 97 57