Folktandvården satsar på rutin inför årets Gothia Cup-turnering. Precis som 2016 består laget av Mina Mehrpour, Connie Cheng och Suzan Abdullah från Folktandvården Angered. Nu väntar en intensiv fotbollsvecka i den mobila tandvårdskliniken på Heden.

Lagkapten Mina Mehrpour är tandläkare och en verklig Gothia Cup-veteran. Årets turnering är hennes femtonde i rad. Vid sin sida har hon tandhygienisten Connie Cheng och tandsköterskan Suzan Abdullah, även de med Gothia Cup-rutin sedan tidigare.

Som vanligt i Gothia Cup-sammanhang spelar Folktandvården alla sina matcher på hemmaplan, i en mobila tandvårdsklinik som står uppställd intill fotbollsplanerna på Heden i Göteborg.

Bra laga-anda viktigt
Mina har stor erfarenhet av att möta internationella patienter och känner att hon, Connie och Suzan tillsammans har det som krävs för en lyckad turnering.

– Först och främst har vi en mycket bra laga-anda. Att snabbt kunna laga skadade tänder är ett måste i de här sammanhangen.

– Sedan har vi en väl fungerande spelidé. När vi är satta under press av ett stort patienttryck backar vi hem i en 2-1-0-formation. Då täcker jag och Suzan ytan i behandlingsrum 1 medan Connie tar hand om behandlingsrum 2. I det läget släpper vi helt den offensiva ytan utanför kliniken, förklarar Mina och fortsätter:

– Men så fort vi kommer ur pressen ställer vi om till ett mer offensivt spel. I det läget växlar vi till 1-1-1 eller rent av 1-0-2 och kliver ut med en eller två medarbetare på ytan utanför entrén för att möta patienterna redan där.

Låta borren göra jobbet
Mina trycker på vikten av att vara beredd på snabba omställningar. I en period med lågt tempo kan det plötsligt blixtra till och komma flera patienter samtidigt.

– Då gäller det att ta det lugnt och inte överarbeta situationen, utan spela smart och låta borren göra jobbet.

Mina, Connie och Suzan är nöjda med sina förberedelser och känner sig redo att kliva in i turneringen nu.

– Det är tuffa dagar med stundtals mycket arbete på Gothia Cup. Det gäller att ha fokus och tanda till ordentligt i alla lägen. Samtidigt är det viktigt att också njuta av hela upplevelsen och ha roligt tillsammans. Vi funderar till exempel på att träna in en särskild hålgest som vi kan använda när vi hjälpt patienter med karies, avslutar Mina.

Folktandvården Västra Götaland är på plats med en av sina mobila tandvårdskliniker under Gothia Cup 16-22 juli i Göteborg. Detta är femtonde året i rad som Folktandvården deltar i Gothia Cup. (reviderad 2017-07-21)

Mina Mehrpour, lagkapten och klinikchef Folktandvården Angered, 070-347 84 61

Inga Svensson, kommunikatör, 070-020 59 71

Om Folktandvården Västra Götaland

På Folktandvården Västra Götaland arbetar cirka 3 000 personer på 157 kliniker. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård. Vi forskar för framtiden och utbildar studenter på vår sommarskola, handleder nyutexaminerade tandläkare och utbildar specialisttandläkare och tandsköterskor. Folktandvården Västra Götaland är en del av Västra Götalandsregionen.

Välkommen att besöka Folktandvården Västra Götalands webbsida och pressrum. 

Följ Folktandvården Västra Götaland i sociala medier
Facebook
LinkedIn
Youtube 
 

Kontakt


Ebba Strömqvist

Presskontakt 1

ebba.stromqvist@vgregion.se

070-588 58 04

Kim Lindqwister

Presskontakt 2

kim.lindqwister@vgregion.se

0709-58 97 57