Den 17/6 föreläser Yaron Matras på temat ”Roma migrants in European Cities – Challenges and opportunities” på Södertörns högskola. Han är professor vid University of Manchester och ett världsnamn inom forskning om romska frågor. Han undervisar även vid en unik fortbildningskonferens i romani chib för modersmålslärare, översättare och andra intresserade av romska språkfrågor den 16-19/6.

Situationen för romska migranter är en fråga som debatteras i hela Europa just nu. Professor Yaron Matras från Manchester University, ett världsnamn inom forskning om romska frågor, föreläser den 17 juni på temat ”Roma migrants in European Cities – Challenges and opportunities”.

Yaron Matras är professor i lingvistik vid University of Manchester och redaktör för den mångvetenskapliga tidskriften Romani Studies. Romani Studies publiceras av Liverpool University Press på uppdrag av Gypsy Lore Society, en internationell organisation som sedan 1888 samlar forskare inom fältet och som årligen organiserar en vetenskaplig konferens med romsk tematik. Yaron Matras har lett flertalet stora forskningsprojekt om romskt språk och kultur, har skrivit ett dussintal böcker och talar språket flytande

När? Tisdagen den 17 juni klockan 17-19

Var? Lokal MB503 på Södertörns högskola, Alfred Nobels allé 7 i Flemingsberg

Föreläsningen hålls på engelska. Fri entré, ingen föranmälan.

Språkkonferens i romani chib

Den 16-19 juni arrangerar Södertörns högskola i samarbete med Skolverket en fyradagars fortbildningskonferens i romani chib med Yaron Matras. Den är riktad främst mot modersmålslärare och modersmålspedagoger i romani samt översättare och andra intresserade av romska språkfrågor. På programmet står bland annat det romska språkets historia, språkförändringar, dialekter inom romani, romsk ortografi, grammatik, användning av Internet och databaser samt tips vid undervisning.

Anmälan krävs till konferensen. Vid frågor kontakta christina.rodell.olgac@sh.se Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876