I våras hittades ett 50-tal hela eller större delar av bronsföremål utanför Alingsås. Fyndet är ett av de mest spektakulära och största depåfynd från yngre bronsåldern som någonsin gjorts, inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Under november sker förhandsvisningar av fynden i Göteborg. Här får besökarna också veta mer om konserveringsarbetet och vägen från mylla till monter.

– Vi har arbetat intensivt med konserveringsarbetet sedan fynden hittades, man kan säga att det är en fortsättning av den arkeologiska undersökningen. Dels vill vi bromsa den naturliga nedbrytningen. Men vi kan också till exempel få fram detaljer som legat dolda, under jordrester eller rost. Konservering är superintressant och det känns kul att få visa lite av vårt arbete, säger Madelene Skogbert, konservator på Förvaltningen för kulturutveckling.

Förhandsvisningarna kommer att ske på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg. Personal som kan berätta om föremålen och arbetet med konserveringen kommer att finnas på plats.

– Redan när fyndet hittades var målet att kunna visa det för allmänheten så fort som möjligt. Men det är väldigt mycket arbete från mylla till monter, i synnerhet med ett så här unikt fynd. Med de här förhandsvisningarna får vi tillfälle att berätta mer om hur det arbetet går till, säger Christian Mühlenbock, chef för Lödöse museum.

Under våren 2022 kommer föremålen att placeras i Lödöse museums samlingar, men var de därefter kommer att ställas ut är fortfarande inte bestämt.

Förvaltningen för kulturutveckling driver Lödöse museum, Forsviks bruk, Göteborgs naturhistoriska museum, Vitlycke museum, Vänersborgs museum och Slöjd & Byggnadsvård på Nääs.

Om förhandsvisningarna i november 2021
Förhandsvisningarna sker på Studio Västsvensk Konservering i Göteborg 19–20 november och 26–27 november. Varje visning är 45 minuter lång, och startar jämna klockslag kl 12–15 de aktuella datumen. Vi har begränsat antal platser, 20 personer per visning, och föranmälan krävs. Här hittar du mer information om förhandsvisningarna och om hur du anmäler dig...

Pressvisning
Vi kommer att ha en pressvisning fredag 19 november kl 10.00. Observera att vi har begränsat antal platser och föranmälan krävs. Maila Zara Tellander på e-post zara.tellander@vgregion.se senast den 17 november om du är intresserad av att delta. Ange vilken redaktion du kommer från, och antal personer.

Läs mer om bronsåldersfyndet på vår hemsida: www.vgregion.se/bronsaldersfyndet

Kontakt
Eva Goffe, utställningsproducent, Förvaltningen för kulturutveckling
eva.goffe@vgregion.se
0706-96 56 95

Christian Mühlenbock, chef för Lödöse museum, Förvaltningen för kulturutveckling
christian.muhlenbock@vgregion.se
070-020 78 31


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilder


Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45