Gribshunden var unikt som skepp och är minst lika unikt som vrak. På Östersjöns botten har det legat i mer än 500 år och givit forskare en möjlighet att för första gången studera hur 1400-talets fartyg var konstruerade. Nu släpper det marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola en rapport som redogör för nya fynd och upptäckter som gjorts i samband med en utgrävning av vraket år 2019.
På norra sidan av Stora Ekön i Blekinge skärgård ligger på knappt 10 meters djup vraket efter den danske unionskungen Hans skepp Gribshunden. Där har det legat sedan 1495, då det sjönk efter en brand ombord när kungen var på väg för att träffa Sten Sture den äldre i Kalmar. I nästan 500 år låg hon sedan orörd på Östersjöns botten innan hon 1970 upptäcktes av sportdykare.
Gribshunden var ett unikt skepp – ett kungligt storskepp från medeltidens slutskede och en representant för den typ av nya stora skepp som i samspel med sina furstar var med och bidrog till den tidigmoderna samhällsförändringen. Som vrak är hon minst lika unik då hon tack vare Östersjöns bräckta vatten är det bäst bevarade skeppsvraket från den här tiden, och det enda i sitt slag.
Det marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola har bedrivit undersökningar av vraket sedan 2013. Hösten 2019 gjorde Södertörns högskola i samarbete med bland annat Blekinge museum, Lunds universitet och universitetet i Southampton en mer omfattande utgrävning av skeppet. Nu släpper forskarna en rapport som redogör för fynd och nya upptäckter som gjordes vid dessa utgrävningar. Rapporten har sin utgångspunkt i den marinarkeologiska undersökningen från 2019, men innehåller även en sammanfattning av tidigare kunskaper samt en ny tolkningsdiskussion där det stora kravellbyggda skeppets europeiska ursprung och sammanhang diskuteras.
Rapporten är sammanställd av professor Johan Rönnby vid Södertörns högskola som varit vetenskaplig ansvarig för undersökningarna av vraket vid Stora Ekön sedan 2013.
Några nya viktiga resultat som presenteras i rapporten:
Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.
Kommunikatör
jenny.tiren.berg@sh.se
072-236 05 43
Forskningskommunikatör
sophia.nilsson@sh.se
08-6084000
0722-101453
Forskningskommunikatör
emma.williams@sh.se
0722088876