Årets upplaga av VM bjuder på en nykomling. Singel-mix stafetten gör entré nu på torsdag. Stafett-typen har endast körts nio gånger tidigare och gjorde debut i stora mästerskap under OS förra året.

Laget består av en manlig och en kvinnlig åkare som kör två sträckor var. Sträckan är kortare och straffrundan är halverad jämfört med en vanlig stafett. Idén till det nya tävlingssättet kom redan när mixstafetten infördes i världscupprogrammet. Ganska få team lyckades få ihop mixstafettlag och den internationella organisationen, IBU började då att spåna på idéer som skulle kunna vara kortare och fortsatt intressant för TV.

–Vi föreslog den här idén under ett IBU-sammanträdande i Tjeckien och körde sedan ett test i Oslo med världscupåkarna. NRK filmade och vi fick fram ett bra upplägg, säger Borut Nunar som är IBUs Race Director för världscup och VM.

Debut i världscupen gjorde tävlingsformen 2015 i Nove Mesto. Det fanns blandade åsikter där motståndarna ifrågasatte om det här verkligen var riktigt skidskytte och de som trodde på tävlingsformen såg att det erbjöds något annorlunda med ett kort och intensivt race.

När teamen accepterat tävlingsformen stod det klart att singel-mixstafetten skulle bli en bestående del av tävlingsprogrammet. Av de nio gånger som tävlingen har körts har Österrike varit på pallen hela sju gånger. Några gånger tillsammans med Frankrike som varit på pallen fem gånger. Norge har även de fem pallplatser och går in på topp tre på favoritlistan inför tävlingen på torsdag, då tillsammans med Frankrike och Österrike i topp.

Under världscupen i Soldier Hollow i februari testades en ny variant av Singel-mixstafetten. Tidigare har alltid kvinnorna startat och männen fått avsluta med att åka ett extra slutvarv innan de har gått i mål. Här gjorde man tvärtom.

– Diskussionen har funnits om varför inte kvinnor ska kunna åka lika långt som männen i tävlingar. Det vi inom IBU har tittat på är den totala åktiden som för de olika könen har varit lika med de olika distanserna. Men i mixstafetterna har vi börjat fundera, och nu testat, att låta kvinnorna köra ett extra varv istället för männen, säger Borut Nunar, Race Director för IBU.

Ändringen togs emot positivt av de aktiva och inför nästa säsong kan vi nog få se en förändring i singel-mixstafettens upplägg. Men först ska en singel-mix världsmästare koras för första gången i skidskyttehistorien. 

Om Skidskytte-VM

VM i skidskytte går av stapeln den 7-17 mars 2019 på nationalarenan för skidskytte i Östersund. 12 världsmästare ska koras och deltagare från 35 länder gör upp om medaljerna. 120 000 besök väntas i Östersund och TV-sändningarna når 500 miljoner människor. VM arrangeras av Svenska Skidskytteförbundet på uppdrag av IBU, International Biathlon Union. Östersund har sedan 1989 regelbundet arrangerat världscuptävlingar i skidskytte samt VM 2008. Världscuppremiärerna i december 2019 och 2021 är också tilldelade Östersund.Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Patrik Jemteborn

Ordförande organisationskommittén för Världscupen i Östersund

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251