Det nationella besöksförbudet på landets vård- och omsorgsboenden hävs från och med 1 oktober. Vård- och omsorgsförvaltningen välkomnar regeringens beslut men uppmanar till fortsatt försiktighet vid besök.

Vi har sedan sommaren arrangerat säkra besök utomhus. Det har varit viktigt både för boende och anhöriga. I grund och botten är det väldigt positivt att våra äldre kan få fler besök av sina nära och kära. Samtidigt tillhör de en riskgrupp och det är viktigt att de skyddas från covid-19.

– Det är positivt att vi kan utöka möjligheterna till besök på våra vård- och omsorgsboenden. Att inte kunna träffa sina nära och kära är inte bra för någon, säger Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vi har sedan början av juli inte haft ett enda bekräftat fall av covid-19 på våra boenden. Besöksförbudet har givetvis haft betydelse för att hålla smittan borta.

– Jag är orolig för att smittspridningen ska ta fart igen. Pandemin är inte över och vi ser just nu en ökad smittspridning i Sörmland. Det är därför väldigt viktigt att vi alla fortsätter hjälpas åt för att minimera risken för smittspridning. Jag vill därför vädja till alla besökare på vård- och omsorgsboende att följa de råd som vård- och omsorgsförvaltningen tagit fram, säger Mikael Edlund.

Om man ska besöka ett vård- och omsorgsboende är det viktigt att man är frisk, håller avstånd och är noga med handhygienen. Vård- och omsorgsförvaltningen har därför tagit fram en checklista inför besöket.

Inför ett besök:

  • Kontakta boendet och kom överens om hur besöket ska gå till. Detta för att undvika trängsel.

Under besöket:

  • Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med tvål och vatten eller använd handsprit.
  • Undvik kontakt med andra boende.
  • Använd visir. Det finns att låna på boendet.
  • Håll avstånd.
  • Kom inte om du har förkylningsliknande symtom.

 

För mer information kontakta:
Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden
mikael.edlund@eskilstuna.se, 070-086 65 26

Malin Sjöberg, avdelningschef vård- och omsorgsboende
malin.sjoberg@eskilstuna.se, 070-086 25 07

 
Kontakt