Några av utställningens broderade framtidsdjur. Fotograf/Källa: Göteborgs naturhistoriska museum

Hur kommer framtidens djur se ut? Har isbjörnen fått gälar för att leva under vatten? Eller har vattensköldpaddan utvecklat horn och vassa klor för att kunna hantera plast och nät i haven? I utställningen Framtidsdjur får vi ta del av barns och ungas tankar och fantasier kring hur planetens djur kan komma att förändras.

 

Skolbarn skapar framtidens fauna

Ett vanligt år genomför Göteborgs naturhistoriska museum flera hundra evolutionslektioner för skolelever i regionen. Lektionerna leds av museets pedagoger och tar upp den ständigt pågående process som styr utvecklingen av djurs utseenden och egenskaper i förhållande till miljö. Under en av dessa lektioner föddes idén till att göra en utställning om framtidens djur.

Nästan 300 skolelever i åldern 10–15 år har tillsammans med museets pedagoger och hemslöjdskonsulenter från Förvaltningen för kulturutveckling skapat utställningen.

Med museets evolutionslektion som utgångspunkt har eleverna fått fundera över vilka egenskaper och attribut framtidens djur kommer ha. Varje elev har jobbat med skisser, text och färg och arbetet har utmynnat i ett broderi med en tillhörande berättelse. Elevernas bidrag har monterats ihop klassvis och det är dessa färgstarka och uttrycksfulla montage som visas upp i utställningen.
 

Från turbopaddor till snökoalor

Utställningen förmedlar barns tankar kring evolution och framtid med den kreativa processen som uttrycksmedel.

 – Deras broderier blev jättefina! Det är väldigt kreativa verk, men eleverna har samtidigt tagit upp stora samhällsfrågor som klimatförändringar och nedskräpning, säger Ola Brusehed, pedagog på Göteborgs naturhistoriska museum.

Här följer ett axplock av de omkring 300 bidragen.

Turbopaddan
Eftersom många vattensköldpaddor har gått bort på grund av plast och nät i havet så har de nu ett horn och vassa klor som gör att de kan ta sig loss.

Ahmed Svenssons djur från hemlandet
Detta är en uggla som lever i Kurdistan och där är varmt så ugglan har en stor tunga så den kan ta in syre. Gillar att umgås med folk. Flyger till Sverige och hälsar på släkten ibland.

Snökoala
Den lever på nordpolen. Den äter is och snö. Den kan leva i kallt väder och kan leva länge. Den blev så för att koalan och musen fick barn. Barnet flyttade till nordpolen.
 

Se utställningen

Göteborgs naturhistoriska museum öppnar igen för besökare den 8 juni och du kan se utställningen på plats fram till den 31 augusti. Observera att alla besök måste förbokas.

Det går också att se utställningen virtuellt i 3D-miljö under hela utställningsperioden. 
 

Museilektioner

För information om museets lektioner riktade till skolan, läs gärna mer på museets hemsida

Du kan skicka frågor till museets pedagoger på följande adress: pedagoger.naturhistoriska@vgregion.se.


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilderKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45