Från och med årsskiftet är det fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum. Det beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen i början av december.

Göteborgs naturhistoriska museum är ett av Västsveriges mest välkända och välbesökta museer och inte minst bedrivs en omfattande pedagogisk verksamhet med närmare tusen skollektioner varje år. Beslutet om fri entré till museet kommer skapa ännu bättre förutsättningar för att fler kan ta del av museets utställningar och verksamhet.

På Kulturnämndens sammanträde 1 december togs beslutet att Göteborgs naturhistoriska museum ska få fri entré.

- Vi ser ett ökat intresse för vårt natur- och kulturarv, inte minst bland barnfamiljer, och vi vill medverka till att fler får möjlighet att besöka våra museer och ta del av det. Med fri entré på naturhistoriska vill vi nå fler, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Fri entré på samtliga museer i Västarvet

Att det nu blir fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum innebär att det är fri entré på samtliga museer som ingår i Västarvet.

- Vi är mycket glada över att kunna erbjuda fri entré på Göteborgs naturhistoriska museum! Nu sänker vi trösklarna ytterligare och hoppas att människor som tidigare inte haft möjlighet att besöka museet får ta del av alla fantastiska upplevelser och den kunskap som finns på Naturhistoriska museet. Det är verkligen en plats för alla, säger Perallan Orrbeck (L), styrelseordförande i Västarvet.

Göteborgs äldsta museum

De senaste åren har antalet besökare till Göteborgs naturhistoriska museum ökat stadigt och i fjol gjordes drygt 208 000 besök på museet. Museet ingår sedan 2003 i Västarvet som är Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv. Här finns kändisar som Malmska valen och lejonet Simba, omfattande samlingar med ca tio miljoner djur och en förhoppning om att kunna sprida kunskap om djur och natur utifrån perspektiv som hållbarhet och samhällsrelevans.

Naturhistoriska museet är Göteborgs äldsta museum. Det bildades 1833 med Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets naturaliesamlingar som grund. Museet flyttade 1923 från Ostindiska huset till en egen nyuppförd byggnad i Slottsskogen och fick 1981 en tillbyggnad med utställningslokaler och verkstäder.

För frågor och mer information:

Pernilla Schedin, områdeschef för den publika verksamheten i Västarvet
Tfn: 070-020 76 62
E-post: pernilla.schedin@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45