Fotograf/Källa: Pressbild

Nu på söndag, den 25 augusti, är det dags för den årliga arkeologidagen på Kalmar Slott. Det blir visningar och föreläsning för både vuxna och barn.

Vid sommarens utgrävningar i Kalmarsundsparken hittades nya fynd, som troligtvis är från Kalmarkrigets tid. Under omgångar i fem års tid har arkeologerna kommit för att göra utgrävningar runt slottet och i Kalmarsundsparken, och varje år hittas det nya spännande fynd. De arkeologiska bevis som hittas vid denna typ av slagfältsarkeologi kan ofta revidera en hel del i beskrivningen av slagen. Detta år hade de med sig grävmaskin för att komma längre ner i markytan, och sista dagen hittade de en timmerkista, s.k. kassun, en konstruktion i trä att ställa upp kanonerna på som en del i slottets försvarsverk.

Arkeolog Magnus Stibéus från Arkeologerna, Statens historiska museer, har varit på plats vid utgrävningarna varje år och kommer tillsammans med arkeolog Hanna Menander och IT-arkeolog Jane Jansen under Arkeologidagen att både visa fynd och föreläsa. De kommer även att berätta om gamla och nya fynd från Kalmar Slott samt om ”Äppelmannen” som hittades tidigare i år i Appeltofftska husets källare på Kvarnholmen.

Barnen kommer säkerligen tycka att slagfältsarkeolog Bo Knarrström har spännande saker att visa upp. Han kommer att visa vapen och rustningar från 1400- och 1600-talet. Bara lugn, även vuxna kommer att få vara med, och kanske till och med prova något.

För slottets del är de arkeologiska utgrävningarna betydelsefulla eftersom det ger oss mer kunskap och möjlighet att berätta om vår historia.

Det är visning för barn kl 11-12 och visning och föreläsning för vuxna kl 14-16. Biljetter köps på Kalmar Turistcentrum eller via kalmarslott.se.  

För mer information, se:
https://kalmarslott.se/evenemang/arkeolgidagen-pa-kalmar-slott

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93