I Trollhättan rullas röda mattan ut i helgen och det är dags för det som brukar kallas SM i ung kortfilm – Novemberfestivalen. Hela fyra filmer från Västra Götaland finns med i startfältet och regissörerna har nu chans att vinna teknikcheckar, statyetter och olika specialpriser från bland annat Svenska Filminstitutet och produktionsbolaget Zentropa.

De fyra filmer från Västra Götaland som tävlar i Novemberfestivalen, har alla under våren deltagit i regionala uttagstävlingen Frame. Filmerna ”Mamma, pappa, barn” av Agnes Parkrud och ”Två sidor” av Adam Eliasson vann i Frames tungviktsklass respektive mellanviktsklass. Dessutom har Novemberfestivalen även antagit Framefilmerna ”Mamma vet bäst” av Mikael Bundsen och ”Äntligen händer något” av Henrik Dahlbring.

En av de tävlande, Adam Eliasson är 16 år och går på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke utanför Göteborg. Han går estetiskt program med inriktning media. Filmen han tävlar med, Två sidor, är en minidokumentär där han filmat sina två småkusiner och hur de beter sig i vardagliga situationer.

– Det hela känns pirrigt men det ska också bli kul att få bekanta sig med andra människor som delar mitt intresse för film och att få se de andra bidragen, mina konkurrenter! 

Under Novemberfestivalen ser han även fram emot att höra manusförfattarna till webbserien Hashtag, Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert, som spelade in delar av serien på Hulebäcksgymnasiet där han själv studerar.

Novemberfestivalen har funnits sedan 1996. Festivalen är en mötesplats för alla som älskar film och vill veta mer om vad som händer inom ungt svenskt filmskapande i dag. Fredag och lördag 25–26 november samlas unga filmskapare från hela landet i Trollhättan för att inspireras, mötas och framför allt – tävla med sina filmer! Kortfilmsvisningar varvas med studiebesök, seminarier och workshops med kända filmprofiler, musik och festligheter. I år tävlar 44 filmer i Novemberfestivalen.

novemberfestivalen.se

Kontakt

Jenny Luukkonen, producent Frame (vik), Kultur i Väst, 0700 82 49 37

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en av Västra Götalandsregionens kulturförvaltningar och vi får vårt uppdrag från kulturnämnden. Grunden i vårt arbete handlar om att stärka konsten och kulturen, samt att öka kunskapen om de positiva effekter kulturen har i samhället. För att kunna åstadkomma det, samarbetar vi med andra aktörer, regionalt, nationellt och internationellt. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 novemberfestival17Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45