Lunds kommun tog hem fyra guld och Malmö ett i årets Lilla Ekomatsliga. Alvesta knep det sjätte guldet. Diplom i tre valörer delades ut av Lars Nellmer, KRAVs VD, till 22 skolor och förskolor på Nordic Organic Food Fair i Malmö på måndagen. Det blev två vinnare, Håkan Olsson och Katarina Nilsson, från Lund, som var och en toppade ligan med ofattbara 99 procent ekologiska inköp vardera.

Lunds kommun tog hem fyra guld och Malmö ett i årets Lilla Ekomatsliga. Alvesta knep det sjätte guldet. Diplom i tre valörer delades ut av Lars Nellmer, KRAVs VD, till 22 skolor och förskolor på Nordic Organic Food Fair i Malmö på måndagen.  Det blev två vinnare, bägge från Lund, Håkan Olsson och Katarina Nilsson, Bys ansvarsområde, som var och en toppade ligan med ofattbara 99 procent ekologiska inköp vardera.

Hur är det möjligt att nå så höga inköp?

-  Matsvinnet är minimalt tack vare planering och fantasi. Ena dagens överblivna morotssoppa blir grunden till nästa veckas vegetariska moussaka. Några problem att få tag på ekologiska råvaror har vi inte. Grossisterna vet att vi bara köper ekologiskt; det är ingen idé att skicka något annat,  avslöjar Håkan Olsson i en intervju med Lotta Brinck.

Årets bästa raket till Markhedens förskola i Gävle

Tre raketdiplom delades ut till de kök som ökat de ekologiska inköpen mest under 2013. Lilla Ekomatsligans bästa raket 2014 gick till Markhedens förskola i Gävle som ökade med 128 procent, från 18 procent 2012 till 41 procent ekologiskt 2013. Näst bästa raket var Talldungens förskola i Kristianstad, ökade 88 procent, och tredje bästa var Grönkullens förskola i Alvesta som ökade med 51 procent.

Lilla Ekomatsligans 52 skolor och förskolor köpte i genomsnitt 56 procent ekologiskt under 2013. Med i Lilla Ekomatsligan är de förskolor och skolor som nått 25 procent ekologiska inköp. 25 procent är också det nationella målet för ekologiskt i offentliga storhushåll.
EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30