Blodlagren i Sverige är oroväckande låga, samtidigt som årets långa jul- och nyårshelg närmar sig. Färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder, men behovet av blod kvarstår.

Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare.  För de som redan är blodgivare är det ett bra tillfälle att ge blod inför årets långa julhelger. Blod kan inte ersättas på konstgjord väg och därför är varje insats livsviktig för många människors liv.

Blodet kan användas vid bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Nästan alla som är över 18 år kan ge blod i Sverige så länge blodvärdet är tillräckligt bra. Vid besöket på blodcentralen kontrolleras blodet och därefter får givaren en kallelse efter två till sex veckor. Själva blodgivningen tar omkring 10 minuter, och hela besöket kan ta mellan 20 och 45 minuter. Kvinnor kan ge blod högst tre gånger per år och män högst fyra gånger per år. 

I Göteborg finns två blodcentraler, en i Nordstan och en vid Frölunda torg. Dessutom finns Blodmobilen som är en mobil blodgivningsenhet.

Mer om Ge blod; https://geblod.nu/har-finns-vi/

Här står blodmobilen parkerad på Sahlgrenskas olika sjukhustometer:

Den 16-17 december står Blodmobilen parkerad vid huvudentrén vid Mölndals sjukhus.

Den 23-24 januari står Blodmobilen på Östra sjukhuset.

Om du har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.


Bifogade filer

 BlodgivningKontakt


Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst

massmedia.su@vgregion.se

031-342 96 00

Anne-Charlotte Horgby

Kommunikationschef

anne-charlotte.horgby@vgregion.se

031-3421000

Anders Goliger

Kommunikationsdirektör

anders.goliger@vgregion.se

031-3421000