Migrationsdomstolen beslutade på måndagen att bevilja uppehållstillstånd för tre afghanska tolkar som arbetat åt den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan. Domstolen väljer därmed samma linje som Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna hävdat och går emot Migrationsverkets tidigare beslut.

De tre afghanska tolkarna beviljades på måndagen uppehållstillstånd i Sverige av Migrationsdomstolen i Malmö, med hänvisning till att de har en särskild anknytning till Sverige genom sin tjänstgöring. Domen går emot Migrationsverkets uppfattning om särskild anknytning. Tolkarna har varit helt oumbärliga för den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan mellan 2002 och 2014. Tidigare har 21 lokalanställda tolkar och två lokalanställda vakter beviljats asyl genom FN:s kvotflyktingprogram.

– Det är mycket glädjande att domstolen väljer att se på verkligheten på samma sätt som vi hela tiden propagerat för, säger Per Lennartsson, tf generalsekreterare på Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

 

Driver kampanjen Tolkarna
Fortfarande finns ett tjugotal tolkar kvar som inte har någon juridisk representation. Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna står sedan i höstas bakom kampanjen Tolkarna.se, som ska samla in pengar för att kunna täcka advokatkostnader. Förbundet hävdar att Sverige har ett särskilt ansvar för tolkarna, eftersom de representerat den svenska styrkan i fält.

– Man lämnar inte kollegor efter sig på slagfältet; det går emot varje soldats heder. Därför är det självklart för oss att vi måste hjälpa tolkarna, säger Callis Amid, sakkunnig i tolkfrågan hos Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna och en av grundare av kampanjen Tolkarna.se.Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen.


Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84