Tisdagen den 29 oktober öppnar Kvarnholmen upp ett antal gömda rum från 1600-talet. Det är vindar, lokaler i stadsmuren eller andra utrymmen i gamla hus. Tanken är att visa upp spännande historiska miljöer och bjuda på annorlunda upplevelser. Aktiviteten är en del av stormaktstidsveckan som äger rum under höstlovet.

 

-          Vi vill bjuda på nya Kalmarupplevelser genom gömda rum. Här finns en fantastisk historia och många välbevarade byggnader från 1600-talet, säger Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare i Kalmar kommun och ansvarig för stormaktstidsveckan

Förra året vandrade cirka 500 personer runt på Kvarnholmen en mörk och blåsig oktoberkväll. Det fanns möjlighet att besöka ett stort antal gömda rum som bjöd på guidningar, levande musik, provsmakningar och historiska berättelser. På Kvarnholmens gator mötte man musikanter och 1600-talskaraktärer som exempelvis borgmästaren.

Årets program kommer att bygga vidare på förra årets succé. En del nya gömda rum kommer att tillkomma och flera av rummen som var med 2018 kommer att öppnas igen. Andra nyheter är att det kommer att finnas fler aktiviteter på torgen och att den nyrenoverade Kavaljersporten öppnas upp. Liksom förra året kommer kvällen att inledas och avslutas vid domkyrkan. Avslutningen blir en konsert med 1600-talsmusik framförd av Ensemble Mare Balticum.

-          Gömda rum är ett bra sätt för Kalmar att profilera sig mer som historisk stad. Vi har en fantastisk historia och det här är ett sätt att synliggöra vår 1600-talshistoria, säger Emma Angelin Holmén. Vi har också märkt att oerhört stort intresse för Kalmars historia bland Kalmarborna.

Alla intresserade samlas vid domkyrkan kl 17.30 där överborgmästare Grubbe hälsar alla välkomna till Kalmar år 1670. Här får man en karta där alla gömda rum finns utmärkta och där det beskrivs vilka aktiviteter som äger rum. Sedan får alla deltagare möjlighet att själva besöka de platser man vill under kvällen.

-          Förra året var det några deltagare som försökte hinna med alla gömda rum. Andra nöjde sig med ett par platser och stannade lite längre. Men det är viktigt att alla som vill delta samlas vid domkyrkan eftersom vi delar upp oss i mindre grupper för att få en jämn fördelning på de olika gömda rummen.

 

Fakta

Gömda rum är en aktivitet tisdag 29 okt kl 17.30-19.30

Samling och invigning på Stortorget kl 17.30

Överborgmästare och vice landshövding Christoffer Larsson Grubbe (Henrik Nilsson, förvaltningschef för kultur och fritid) hälsar alla välkomna

Konsert i Kalmar domkyrka kl 20.00

Gömda rum innebär att ett antal miljöer på Kvarnholmen öppnas upp på kvällen tisdagen 29 oktober. Det är enbart denna kväll som lokalerna är tillgängliga för besök. Aktiviteten är kostnadsfri och utrymmet i en del lokaler är begränsat vilket innebär att det kan uppstå köer på vissa ställen.

 

Arrangemanget är ett samarbete mellan Kalmar kommun, Länsstyrelsen i Kalmar län, Kalmar läns museum, Kalmar Stads Hembygdsförening, Calmar Renässansgille, Kalmar City, Kalmar domkyrka, Jenny Nyströmsskolans estetiska program, Kalmar Fabriks- & Hantverksförening, Musik i Syd samt ett antal privata näringsidkare.

 

Kontakt

Emma Angelin Holmén

Kulturutvecklare, Kalmar kommun

tfn. 0480-45 06 40

emma.angelin-holmen@kalmar.se

 

 

 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41