För fjärde året i rad får länets åttondeklassare prova på att arbeta inom vård och omsorg. Totalt besöker fler än 2400 elever och ca 150 lärare från hela Kronoberg upplevelseverkstäderna i Växjö och Ljungby under parollen "göra inte höra".

- Syftet med upplevelseverkstaden är att få fler ungdomar att upptäcka vård- och omsorgsbranschen och dess bredd och möjligheter. Genom en prova-på verkstad får elever testa på yrket på riktigt, säger Catarina Lindahl-Petäjä, verksamhetsledare för Vård- och omsorgscollege Kronoberg.

Upplevelseverkstäderna arrangeras av Vård- och omsorgscollege Kronoberg i samverkan mellan länets kommuner och Region Kronoberg. I verkstäderna får elever och lärare besöka olika stationer och testa på arbetsuppgifter från alla representativa områden i vård och omsorg.
- Att alla elever i årskurs 8 deltar på upplevelseverkstäder i en region är unikt och genomförs inte på någon annat ställe i landet på det här sättet. Undersköterskor och motsvarande är vår största yrkesgrupp och där vi behöver öka andelen sökande. Yrket är fantastiskt, personalen gör skillnad varje dag, valmöjligheter och utvecklingsområden i branschen är många vilket är viktigt att vi visar våra ungdomar, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

Upplevelseverkstäderna har bidragit till att fler ungdomar får upp ögonen för yrket samt att antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammen har ökat.
- Verkstäderna lyfts fram som en viktig anledning till att elever väljer ett vård- och omsorgsprogram. Studie- och yrkesvägledarna i länet menar att det här är den bästa vägledningen inför yrkeslivet som deras elever får, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

Kom och var med!

Upplevelseverkstäderna genomförs på de kliniska träningscentra som finns på sjukhusen i Växjö och Ljungby. Yrkesambassadörerna ni möter är undersköterskor och motsvarande från äldreomsorg, funktionshinderområdet, psykiatri och hälso- och sjukvård, samt elever från Vård- och omsorgsprogrammen. De kommer från Markaryd, Älmhult, Tingsryd, Ljungby, Alvesta, Region Kronoberg, Uppvidinge, Lessebo och Växjö.

Er reporter får också gärna vara med och testa hur det är att arbeta i vård och omsorg!

Datum och tider

Årets upplevelseverkstäder startar 9 januari i Växjö och 13 januari i Ljungby och pågår fram till 24 januari. Elever och lärare besöker upplevelseverkstäderna varje vardag 9.30–12.30 och 13.30–16.30.


Vart fjärde år väljer du som bor i Kronoberg vilka politiska partier som ska besluta om regionens inriktning och utveckling. I Region Kronoberg samlas ansvaret för områden som bidrar till den regionala utvecklingen i hela länet. Hälso- och sjukvård dominerar verksamheten.


Kontakt