Nu är det dags för Göteborgs naturhistoriska museums publika samlingar och miljöer att få ett rejält ansiktslyft. Först ut är valsalen. Förnyelsen ska vara klar till 2023, då vi firar 100 år av folkbildning i vår nuvarande byggnad.

Balkongen i valsalen är redan stängd och utställningarna där så gott som borttagna. Under adventshelgen 7–8 december kommer valen vara öppen och besökare ges en chans att träffa tomten i valens buk. 2 mars 2020 stänger vi hela valsalen, så vår traditionsenliga VALborg kommer tyvärr att utgå.

Göteborgs naturhistoriska museum har varit en viktig folkbildande aktör sedan 1833. Strax före stadens 300-årsjubileum flyttade museet till en egen byggnad i Slottsskogen och i samband med det något försenade jubileet invigdes den nya museibyggnaden år 1923. Det är alltså snart 100 år sedan.

Förnyar basutställningarna

För att fira detta och stadens 400-årsjubileum har vi börjat renovera och förnya delar av våra basutställningar. I och med detta ska våra besökare ska få ta del av mer tillgängliga och uppdaterade utställningar. På museet ska alla människor, oavsett funktionsvariation, kunna upptäcka, förstå, fascineras och glädjas åt naturen, dess mångfald, historia, nutid och framtid.

Valsalen blir jubileumsfin

Vi vill sätta Malmska valen i fokus igen och utifrån den berätta om evolution, havsmiljö och vikten av biologisk mångfald. Dessa berättelser kommer också att ha en bredare representation än tidigare. Vi existerar i en värld full av mångfald och berättelser som inte alltid fått komma fram. Nu är det dags! Arbetet är igång och i den första etappen arbetar vi med den ikoniska Valsalen, en sal som de allra flesta göteborgare har en relation till.

Tillgänglighet och hållbarhet

Det finns ett stort behov att modernisera och utveckla museets basutställningar för att göra dem mer tillgängliga och att lyfta aktuella frågor som miljö och hållbarhet. Arbetet kommer att ske etappvis där första etappen beräknas vara färdigställd under 2021.

Museet kommer att vara öppet som vanligt under tiden för renoveringen, men periodvis kommer vissa delar att vara avstängda för besökare.

Kontakt:

Stefan Örgård, Museichef, Göteborgs naturhistoriska museum
010-441 42 35, 0761-18 87 85, stefan.orgard@vgregion.se

 

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45