Civiliminister Ardalan Shekarabi hade fullt sjå med att dela ut diplom till 60 kommuner, landsting och regioner på årets Ekomatsligan i Stockholm. Vinnare blev, för tredje året i rad, Vellinge kommun med fantastiska 80 % ekologiska inköp 2016. De var också första kommun i landet att nå Ekomatcentrums guldnivå, 75 % ekologiska inköp, och fick ett guld-märke på sitt diplom.

Dagens tema var Svekologiskt och Lund vann det nyinstiftade Svekomatspriset, med högst andel svekologiska inköp 2016. Nästan hälften av de totala inköpen i Lund, 45 procent, var svenska och ekologiska under 2016. Priset delades naturligtvis ut av Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna .

Skåne dominerade toppen i årets Ekomatsliga. Vellinge vann, Lund kom två och Malmö trea tillsammans med Örebro kommun. Region Skåne blev årets bästa ekolän, med 39 % ekologiska inköp. Region Kronoberg vann landstingsligan med 54 % ekologiska inköp. Oxelösunds kommun blev årets raket, de ökade sina ekologiska inköp med otroliga 135 % under 2016. 

Polarbröd delade ut årets Ekobrödspris som gick till Uppsala och till Vellinge. Uppsala för att de ökat sina inköp av ekobröd mest 210 % och till Vellinge för att de hade störst andel, 65 % ekologiska brödinköp. 

Till grund för Ekomatsligans diplomeringsdag ligger Ekomatscentrums marknadsrapport ”Ekologiskt i offentlig sektor 2017”. Totalt utgjorde de ekologiska inköpen 33 % i Sveriges offentliga sektor under 2016. Det är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015.  Malmö är den storstad som köper mest ekologiskt, 59 %. Göteborg kommer på andra plats med 47 % och Stockholm på tredje plats bland storstäderna med 39 %.

- I höstas presenterade regeringen ett nytt nationellt mål för offentlig sektor att sträva mot, 60 % ekologiska inköp till 2030. Tillsammans med Ekomatcentrums mål, 50 % ekologiskt till 2020, och alla lokala mål i 85 % av landets kommuner, landsting och regioner kommer Sverige att fortsätta leda den ekologiska utvecklingen i offentlig sektor, menar Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum.


EkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30