Fotograf/Källa: Byskolan Lund. Petra Bergman, Håkan Olsson, Agneta Ahl, Svetlana Wåhlander, saknas gör Samira Akram.

Byskolan i Lund nådde oslagbara 99 % ekologiskt 2019.

Byskolan i Lund med Håkan Olsson i spetsen tog hem årets Lilla Ekomatsliga. De nådde 99 % ekologiska inköp under 2019. Lund tog även hem de 34 följande platserna. På andra plats kom Lammets förskola med 98 % eko.Tredjeplatsen delades av Uroxens förskola och Uggelskolan med vardera 97 % ekologiska inköp. Alla på sensationellt höga nivåer.

Kockar från Gävle i norr till Vellinge i söder diplomerades högtidligt med fanfarer för höga andelar ekologiska inköp under 2019. Årets liga genomfördes online och hade 46 st deltagare. Kommuner som deltog var Gävle, Helsingborg, Nynäshamn, Lund, stadsdelen Majorna Linné i Göteborg, Nyköping, Trosa, Vellinge och Örebro.

Totalt delade Ekomatcentrum ut 60 diplom med guldmärke, 42 med silver och 10 med ett grönt märke i årets Lilla Ekomatsliga. Ekomatcentrums guldmärke får de som nått minst 75 % ekologiska inköp under 2019, silvermärke till de som nått 50 % och grönt märke om man klarat 25 %.

Årets raket gick till gick till Seminariegatan 7, Majorna-Linné i Göteborg. En ökning med hela 48 % under 2019 gav vinsten.

Svekomatspriset, gick till Nyvångsköket i Lund. De köpte mest svenska ekologiska råvaror av alla deltagande kök 2019, 66 %. Ekologiska lantbrukarnas vd Sofia Sollén Norlin delade ut diplomet och ett fint pris till Nyvångsköket, nämligen ett studiebesök på en ekologisk gård i Skåne. Genom att köpa höga andelar svenska ekologiska livsmedel gynnas det lokala och svenska lantbruket, som också är ett viktigt mål i den svenska livsmedelstrategin.

Ekomatcentrums Mimi Dekker ansvarade för Lilla Ekomatsligan där enskilda kök premierar för sina ekologiska livsmedelsinköp.

- Det är alla dessa fantastiska kockarnas insatser i skolor, förskolor och andra kommunala kök som gör att vi förmodligen når det nationella målet 60 % ekologiskt i offentlig sektor till 2030. Stenen är satt i rullning. Trots slopade ekomål i flera av landets kommuner fortsätter dessa eldsjälar arbetet med att servera hållbar mat i måltidsverksamheterna, säger Mimi Dekker på Ekomatcentrum.

 


Bifogade filer

 Samtliga_nomineradeEkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30