Fotograf/Källa: Privat

Dyslexiförbundet har fått ett tillskott i kassan på 10 000 kronor tack vare åtta guldfiskar och en felsägning i TV4.

Så här gick det till:

Ett hyreshus i Lund har stopp i en golvbrunn och kontaktar VVS-företaget Pipeline i januari. Rörmokarna hittar orsaken till stoppet genom att filma i rören; guldfiskar och ett helt akvariums innehåll med sand och akvarieväxter. Golvet huggs upp, stoppet åtgärdas och guldfiskarna räddas. De får sedan bo i ett nyinköpt akvarium på Pipelines kontor i Helsingborg.

En av Pipelines grundare och delägare Niklas Wennström har dyslexi och har länge kämpat för dyslektikers rätt i samhället. Företaget bestämmer sig för att auktionera ut fiskarna till högstbjudande och donera pengarna till Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse, som arbetar med dyslexi.

Media uppmärksammar det hela, men TV4 Nyhetsmorgon råkar säga och skriva fel, att pengarna ska doneras till Dyslexiförbundet, Sveriges största förbund för personer med läs-, skriv- och räknesvårigheter.

Guldfiskarna säljs på auktion för 10 000 kronor. Pengarna doneras till prinsparets stiftelse. Pipeline VVS noterar att TV4 sagt fel och bestämmer sig för att skänka samma summa till Dyslexiförbundet.

Bengt-Erik Johansson är förbundsordförande på Dyslexiförbundet

- Vi tackar för tillskottet och skickar ett diplom till Pipeline VVS. Det är mycket värdefullt med donationer från näringslivet till ett ideellt förbund. Vi kommer även bjuda in dem till en workshop om dyslexi i arbetslivet, som hålls i Stockholm den 26 april i vårt Arvsfondsprojekt Orden på jobbet.

För mer information kontakta:
Bengt-Erik Johansson

Förbundsordförande Dyslexiförbundet
070-238 63 20
bengt.erik.johansson@dyslexi.org

 Dyslexiförbundet är ett förbund som samlar personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, personer med matematiksvårigheter/dyskalkyli, deras anhöriga, föräldrar och andra intresserade. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet och utgår från den enskilda personens behov. Förbundet har nära 8.000 medlemmar organiserade i cirka 50 föreningar runt om i landet.


Kontakt


Helene Kindstedt

Kanslichef

helene.kindstedt@dyslexi.org

08-665 17 08

073 415 77 88

Ester Hedberg

pressansvarig

ester.hedberg@dyslexi.org

070-867 29 12

Helena Borges

Projektledare

helena.borges@dyslexi.org

0706727780