”Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför”, lyder delar av motiveringen.

Sedan genombrottet som soloartist år 2000 har Håkan Hellström släppt åtta album, turnerat flera varv runt Sverige och vunnit såväl grammisar och rockbjörnar som oräkneliga musikälskares hjärtan.

I år är han mer aktuell än någonsin med skivan ”Det kommer aldrig va över för mig” som släpptes i våras, filmen ”Känn ingen sorg”, som baseras på hans låtar och succéframträdanden på såväl allsångsscenen som diverse festivaler.

Västra Götalandsregionens kulturpris instiftades 2004 och ska ”lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.” Prissumman på 100 000 kronor delades ut i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg den 24 september och överlämnades av ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Alex Bergström (S).

Håkan Hellström är unik i kulturprisets historia då han är den yngste pristagaren och även den förste som verkar inom genren pop/rockmusik.

Motiveringen i sin helhet:
Fast det inte har gått någon lång, lång tid utan bara drygt tio år sedan solodebuten, har han hunnit långa vägar från platsen där han kommer ifrån.Med kraften hos en orkan och rötterna i en kokande tradition av göteborgsindiens skevhet, visans berättelser och ett vimmel av popkulturella referenser har Håkan Hellström byggt något som känns oerhört säreget, smalt, brett, innanför och utanför.

Det hade varit lätt att förklara framgångarna med energin i den oemotståndliga Andra Långgatan-samban eller de Alf Robertsonska levnadsteckningarna med svarta stänk. Men det finns ingen universalformel i det Håkan Hellström gör. Genom att hälla ner allt det som det innebär att vara människa i popsångens förrädiskt enkla form lyckas han förföra kritiker, publik och nu senast en samling regionala kulturpolitiker.

Det här priset är inte för lång och trogen tjänst. Det är ett pris för ett exceptionellt konstnärskap som – oavsett hur nästa skiva kommer att låta – placerat Göteborg och Västra Götaland inte bara på kulturkartan utan rakt i hjärtat på en stor grupp människor.

Tack Håkan, vi hoppas att det aldrig kommer va över för dig!

På Västra Götalandsregionens kultursekretariats hemsida kan du läsa en stor specialintervju med Håkan Hellström med anledning av kulturpriset. Här hittar du artikeln: http://www.vgregion.se/kultur/nyhetsbrev

Officiella pressbilder från prisutdelningen, för fri användning i artiklar om kulturpriset, finns på: http://www.mynewsdesk.com/se/vgrkultur/

Om du vill se prisutdelningen, där en av Håkan Hellströms låtar framfördes i specialarrangemang, se den streamade sändningen från Regionfullmäktiges möte här: http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Pressrummet/Regionfullmaktiges-sammantraden/Webb-tv/

Tidigare kulturpristagare:
2012: Henric Holmberg, skådespelare, Göteborg
2011: Birgitta Andersson, skådespelare, Mariestad
2010: Stefan Jarl, filmregissör, Kinnekulle
2009: Jan Ling, musikvetare och folkbildare, Göteborg
2008: Carin Mannheimer, dramatiker och regissör, Göteborg
2007: Arne Isacsson, konstnär, Gerlesborg
2006: Margareta Marin, översättare, Lysekil
2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, grundare av Göteborg Film Festival
2004: Gunnar Eriksson, körledare, Ljungskile
Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se