Imorgon torsdag är det singelmixstafett som står på programmet på VM i Pokljuka, Slovenien. En herr- respektive damåkare har blivit uttagna att representera Sverige i stafetten, och laget presenterar vi här.

Singelmixstafett har körts två gånger tidigare under världsmästerskap – 2019 i Östersund och 2020 i Antholz. Båda gångerna har det varit damerna som startat och därav herrarna som kört den avslutande sträckan och det extra spurtvarvet, men i år är det precis som i mixstafetten tidigare under VM omvänd ordning som gäller.

För svensk del har Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kört de båda singelmixstafetterna i VM-sammanhang vilket har resulterat i ett brons på hemmaplan i Östersund 2019 och en fjärdeplats förra året. Så sent som i början av året, under världscupen i Oberhof, kammade de dessutom hem en andraplats i just singelmix.

Även den här gången kommer Hanna och Sebbe forma det svenska laget, men nu alltså med Hanna på den avslutande sträckan.

– Hanna och Sebbe har ju kört singelmixstafett tillsammans under de två VM där det har genomförts och har visat att de är ett starkt lag flera gånger om. Båda två är starka åkare och stabila på en avslutande sträcka, så det känns kul att damerna får chansen att avsluta i år.  Hanna visade så sent som i mixstafetten hur stark hon är i den positionen, säger landslagstränare Mattias Nilsson om laguttagningen.

Upplägget på singelmixstafetten kommer alltså att vara så att herrarna kör en inledande sträcka på 2 x 1,5 km med ett liggande respektive stående skytte. Direkt efter skyttet eller eventuell straffrunda växlar de över till damerna som också kör 2 x 1,5 km. Tredje sträckan körs återigen av herrarna innan det på slutligen är damerna som kör sista sträckan. Växlingen sker alltså direkt efter det stående skyttet till skillnad från andra stafetter. Damernas avslutande sträcka för stafetten består också av ett spurtvarv efter sista skyttet. Herrarna kör alltså totalt 6km medan damerna kör sammanlagt 7.5km. 

Precis som i övriga stafetter så har åkarna tillgång till tre extraskott vid varje skytte men till skillnad från andra tävlingar så är straffrundan hälften så lång, alltså 75 meter. 

Det svenska mixstafettlaget

Sträcka 1 (2x1,5km): Sebastian Samuelsson
Sträcka 2 (2x1,5km): Hanna Öberg
Sträcka 3 (2x1,5km): Sebastian Samuelsson
Sträcka 4 (3x1,5km): Hanna Öberg

Singelmixstafetten startar 15:15 imorgon, torsdag, och går att följa på SVT.

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda och popularisera skidskytte samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vi verkar för ett aktivt ungdomsarbete, kombination av idrott och utbildning, utveckling av anläggningar, internationellt samarbete samt information och marknadsföring av svenskt skidskytte. Detta gör vi utifrån våra värderingar gemenskap, ärlighet, jämställdhet, kvalitet, utveckling och affärsmässighet. Ambitionen är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251

Ella Alvin

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

ellaalvin@hotmail.com

+46738096128