Årets cykelvänligaste arbetsplats heter DH Solutions i Halmstad. De har långsiktigt och målmedvetet arbetat för att skapa förutsättningar för cykling till och i jobbet. Utmärkelsen Årets raket går till Kommunrehab i Vänersborg för sitt idoga arbete med att göra det enkelt att cykla i tjänsten. Årets nykomling är Länsstyrelsen i Västra Götaland som satsat stenhårt för att göra samtliga sina arbetsplatser i länet cykelvänliga.

Mer att vinna än priser på en cykelvänlig arbetsplats

Under 2018 har arbetsplatser runt om i Västsverige bjudits in att delta i Cykelvänlig arbetsplats, ett initiativ där arbetsplatser klassas som cykelvänliga genom att uppfylla olika kriterier. Hela 87 arbetsplatser har deltagit och kämpat om titlarna Årets cykelvänligaste arbetsplats, Årets raket och Årets nykomling.

- Många arbetsplatser har insett att de har mycket att vinna på att vara cykelvänliga, säger Karin Ryberg, projektledare på Hållbart resande väst som står bakom Cykelvänlig arbetsplats. Cykling handlar inte bara om att vara miljö- och klimatsmart utan är även ett sätt att få friskare och piggare medarbetare med mer energi, fortsätter hon.

Organisationer som vill göra det enklare för sina anställda att cykla kan göra många olika saker. Det kan handla om allt från att det finns ambassadörer för cykling på varje kontor och information om cykling på intranätet, till förändringar i den fysiska miljön som gör det möjligt att säkert parkera sin cykel eller som cyklist kunna duscha och byta om. Karin tipsar:

- Försök som arbetsgivare att ta reda på vad medarbetarna på din arbetsplats behöver för att kunna cykla mer. På tävlingens webbplats (www.cykelvanligarbetsplats.se) finns många tips på åtgärder som ni kan göra, som när de bockas av blir ”stjärnor” i er diplomering som en cykelvänlig arbetsplats.

Årets cykelvänligaste arbetsplats: DH Solutions i Halmstad

Motivering: DH Solutions i Halmstad är arbetsplatsen som under flera år målmedvetet arbetat för att bli så cykelvänliga som möjligt. Genom inspirerande och uppmuntrande aktiviteter och utmaningar för medarbetarna är de på god väg att skapa en cykelkultur som genomsyrar hela organisationen.

- Vi har jobbat långsiktigt under tre år och har sett över olika bitar som handlar om cykling. För oss är det även ett hälsoprojekt som gynnar vår personal. Vi har med enkla medel förbättrat vår cykelmiljö på företaget. Vi uppmuntrar bland annat medarbetare att använda elcykel vid kundbesök och enklare ärenden. Har man väl cyklat några gånger till sitt arbete och sett fördelarna så är det enklare att använda cykeln mer kontinuerligt, säger Helena Eriksson, VD på DH Solutions.

Årets raket: Kommunrehab Vänersborg

Motivering: Kommunrehab i Vänersborg går från 2 till 3 stjärnor med hjälp av sina engagerade medarbetare, där cykeln är det naturliga valet för tjänsteresor, även på vintern. Här gäller kläder efter väder, och cykel efter ärende. Inför nästa år står ett nytt cykelförråd på önskelistan.

- Vänersborg är en cykelvänlig stad och vi jobbar för att det skall vara lätt att välja cykeln istället för bilen i arbetet. Vi har flera el-cyklar som kan användas för lite längre cykelturer utan att man behöver känna sig svettig inför ett hembesök, till exempel, säger Catarina Jakobsson, enhetschef på Kommunrehab Vänersborg.

Årets nykomling: Länsstyrelsen Västra Götaland

Motivering: Länsstyrelsen i Västra Götaland är nykomlingen med stora ambitioner att göra samtliga sina arbetsplatser runt om i regionen cykelvänliga. Här finns stort engagemang bland både anställda och cykelansvariga, och de strävar självklart efter att nå upp en nivå till år 2019.

-  Vi började med att ordna en cykelgrupp på arbetsplatsen, genom att fråga runt på våra sex deltagande kontor om det fanns intresse. Cykelgrupperna har fått ange vilka kriterier de tycker ska prioriteras på just deras kontor. Utifrån dessa svar arbetar vi nu långsiktigt vidare med att uppfylla fler och fler kriterier, säger Rebecca Holgersson, Miljöledningssamordnare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Om Cykelvänlig arbetsplats

Bakom Cykelvänlig arbetsplats står Hållbart resande väst, en satsning där Västra Götalandsregionen och Region Halland, tillsammans med kommuner arbetar för hållbart resande. I cykelvänlig arbetsplats 2018 deltog 87 arbetsplatser i kommunerna Alingsås, Halmstad, Kungsbacka, Laholm, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn, Strömstad, Trollhättan och Vänersborg. Även arbetsplatser inom Västra Götalandsregionens olika verksamheter har deltagit. Varje deltagande organisation startar med att kartlägga hur cykelvänliga de är i dagsläget genom att gå igenom 20 cykelvänliga kriterier, som finns på projektets hemsida. Under projekttiden arbetar organisationen med åtgärder för att bli mer cykelvänliga genom att uppfylla fler av kriterierna. 

 

Kontaktperson

Karin Ryberg, Hållbart resande väst

0700-20 75 45

karin.ryberg@vgregion.se

 

Hållbart resande väst är en kompetens- och projektplattform för hållbart resande. Västra Götalandsregionen vill tillsammans med Region Halland, kommuner, Västtrafik, Hallandstrafiken med flera öka andelen hållbara resor i Västsverige. Hållbart resande väst fungerar som stöd och kunskapskälla inom hållbart resande för kommuner i Västsverige.Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se