Hasse Persson är fotografen från Hyssna som började sin bana på Borås Tidning vid femton års ålder. Sedan dess har kameran tagit honom ut i världen och världen till Sverige. Hans unika fotografier av okända människor på Studio 54 i New York har gått till fotohistorien. Idag tilldelas han Västra Götalandsregionens kulturpris. Han är den första fotografen som får priset.

 – Tack, jag är oerhört hedrad! Särskilt som fotografiet aldrig har fått den status som det förtjänar, vilket är märkligt i en tid när vi fotograferar som aldrig förr, säger Hasse Persson. 

Priset delas ut den 22 september 2020 på Regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg. 

VGR Fokus: Hyssna-New York tur och retur – fotografen Hasse Persson får Västra Götalandsregionens kulturpris 2020

Motivering 

"Hyssna-New York tur och retur – världsfotografen Hasse Persson har blivit stilbildande för sina foton från Studio 54 i 70-talets New York där han lärde sig konsten att måla med ljus. När andra fotografer fokuserade på stjärnorna riktade Hasse Persson objektivet mot de okända besökarna. På samma sätt har han i sin roll som konstnärlig ledare och chef lyssnat av folkets röst och skapat köer till samtidskonsten. Jim Dines Pinocchioskulptur, ”Walking to Borås”, färdades i motsatt riktning, från USA till Borås, men båda visar vägen och vidgar vyerna.

Bilder

Bilder från utdelningen publiceras på vår Facebooksida (fotograf: Kimberly Åkerström). Bilderna på Facebook samt pressbild (fotograf: Emma Skerfe/Hasselbladstiftelsen) får användas vid publicering.

Om Hasse Persson

Född 1942 i Borås, bosatt i Hyssna. Började som fotograf 1958 på Borås Tidning. Mellan 1967-1990 bosatt i New York och bildjournalist för Expressen och Dagens Nyheter. Det var under denna tid, på 70-talet, som han skapade de legendariska fotona på Studio 54. Hans bilder har publicerats bland annat i Life, Newsweek och New York Times. Han har varit konstnärlig ledare för Hasselblad Center och chef för Borås konstmuseum, där han bland annat medverkade till att Jim Dines Pinocchio kom på plats. Han har också varit konstnärlig ledare för Strandverket på Marstrand. I höst visas en stor utställning med Lars Tunbjörk på Borås konstmuseum curerad av Hasse Persson.

Om Västra Götalandsregionens kulturpris

Västra Götalandsregionens kulturpris ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma. Prissumman är på 150 000 kronor. Priset delas ut sedan 2004 och bland tidigare mottagare finns bland andra dramaturgen och författaren Carin Mannheimer, konstnären Arne Isacsson, Håkan Hellström, konstnären Carolina Falkholt samt filmarna Erik Hemmendorff och Ruben Östlund.
 Bifogade filer

 Hasse Persson pressbildVästra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Ingrid Lord

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se