Den 28 januari lanseras Litteraturkartan.se, en digital karta för att utforska litteratur i Bohuslän, Dalsland och Västergötland. Här kan du bland annat följa Linné på hans resa genom det västsvenska landskapet. Lanseringen livesänds från Göteborgs Litteraturhus.

Materialet utgår från Litteraturbankens samlingar, men kartan innehåller också författare och texter som inte finns representerade där.

– Det är en blandning av stort och smått, av känt och okänt i litteraturen. Man kommer att kunna hitta både Selma Lagerlöf och Harry Martinson, men också mer oväntade saker, som förhoppningsvis öppnar nya perspektiv, säger Dick Claésson, huvudredaktör på Litteraturbanken.

De tre landskapen har haft varsin ciceron som bidragit med texter och artiklar. För Bohuslän och Västergötland har det varit författarna Gunnar D Hansson och Erik Andersson, och för Dalsland Lilian Perme.

– Det har varit roligt att se de litterära miljöerna, som till exempel kring Katedralskolan i Skara. Även en superliten miljö som i Kyrkefalla på 1810-talet har haft betydelse, och det var en upptäckt jag gjorde under det här arbetet, säger Erik Andersson.

Han finns själv representerad på kartan, liksom Gunnar D Hansson. Bådas författarskap har tillkommit i ett nära samspel med sina hemlandskap, något som blir tydligt när man följer dem i spåren över fält och kobbar.

Litteraturkartan.se vänder sig till både litteratur- och hembygdsintresserade, och till alla som är nyfikna. Men helt färdig, det kommer den nog aldrig bli, menar Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken.

– Dels tillkommer det ju hela tiden ny litteratur. Dagens litteratur blir i bästa fall morgondagens klassiker. Dels upptäcker vi hela tiden nya saker i det förflutna som vi vill tipsa om, säger hon.

Litteraturkartan.se har tagits fram av Litteraturbanken.se, med finansiellt stöd av Västra Götalandsregionen och i samarbete med Språkbanken vid Göteborgs universitet. Även Förvaltningen för Kulturutveckling har varit delaktig i projektet, där litteraturkonsulent Eva Fred nu hoppas att många ska upptäcka kartan, inte minst biblioteken.

– Det här är riktigt bra! Ett fantastiskt projekt som lyfter fram och presenterar den svenska klassiska litteraturen i regionen på ett nytt sätt! Nu kan man ge sig ut på digitala strövtåg i den västsvenska litteraturens marker och upptäcka både gömda och glömda texter. Litteraturbanken har gjort ett enastående arbete, säger hon.

Litteraturkartan.se presenteras närmare vid en digital lansering torsdagen den 28 januari. Den sker som en livesändning från Göteborgs Litteraturhus kl 13.00–14.00 via Facebooksidan Kulturutveckling VGR.

Här hittar du Facebookevenemanget för lanseringen av Litteraturkartan.se
Här hittar du Litteraturkartan.se 

Kontakt

Dick Claésson, Litteraturbanken     
 0738 - 22 66 21
 dick.claesson@ordfabriken.org

Paulina Helgeson, Litteraturbanken                     
0703 - 14 40 13
paulina.helgeson@litteraturbanken.se

Eva Fred, Förvaltningen för kulturutveckling
0706 - 52 02 13              
eva.fred@vgregion.se

Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer här: https://www.vgregion.se/kulturutveckling

Relaterade bilderKontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45