- Hoppas det här sprids över hela världen! Så sa en av de vuxna besökarna när Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta visades på Göteborgs kulturkalas i augusti 2016. Nu erbjuds utställningen till, om inte hela världen, så hela Sverige. 

Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som Västarvet drivit sedan 2008. Målgruppen är barn i åldern 0-2 år. Bland annat produceras unika utställningsmiljöer som är anpassade efter hur små barn tar sig an sin omvärld. Den tredje utställningen, Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta, har turnerat i Västra Götalandsregionen under två år och varit mycket uppskattad. Tack vare extra stöd från regionens Kulturnämnd kan Västarvet nu erbjuda möjligheten att boka utställningen även till övriga Sverige.

Skapa, utforska och upptäcka

Barn i åldern 0-2 år har en annan ljudvärld än äldre barn och vuxna. Deras ljudskapande är ett sätt att kommunicera med och utforska omvärlden. Tidiga upplevelser av ljud och möjligheterna att få utforska ljud på olika sätt påverkar förmodligen hur barnet senare, under sin uppväxt, intresserar sig för och närmar sig ljud och så småningom musik. Därför vill vi erbjuda en utställningsmiljö som låter små barn skapa, utforska och upptäcka ljud på sina villkor.

De minsta barnens rätt till deltagande

I Sverige är det ovanligt att utställningar anpassas för de allra minsta barnen. I Kan själv! strävar vi efter att uppfylla de små barnens rätt till deltagande och inflytande i kulturlivet. Utställningarna bygger därför alltid på grundliga förstudier tillsammans med små barn. Resultaten från förstudierna ligger till grund för både formgivning och innehåll i utställningarna. Till Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta är det barnen på förskolan Viljan och Solgården förskola som har bidragit med sina kunskaper och erfarenheter. Formgivare är Tofte Lamberg.

Utställningen Kan själv! visas just nu på Dergårdsgalleriet i Lerum 28 oktober-15 november 2016. Och intresset för att boka utställningen utanför Västra Götaland är stort och turnén för 2017 är snart fullbokad.

Kan själv! – en ljudupplevelse för de allra minsta produceras av Västarvet i samarbete med Kultur i Väst och tonsättare Johan Svensson.
Medfinansiärer är Musikverket, Kulturbryggan och Föräldrar & Barn.

Mer om Kan själv!

Kan själv! på webben

Kan själv-bloggen

Kan själv! på You Tube

För frågor och mer information:

Ida Lagnander, pedagog och projektledare för Kan själv!
Västarvet
Tfn: 070 352 02 42
E-post: ida.lagnander@vgregion.se

Jan Johansson, Områdeschef
Västarvet
Tfn: 070-659 03 46
E-post: jan.johansson@vgregion.se

Sagt om Kan själv!

Wow, vilka spännande saker och vilka sköna ljud! Detta gillar jag! Tack för mig!
/Hugo 17 månader (Borås)

Tack så mycket för denna roliga upplevelse. Tog mig tid och verkligen lyssna och hörde på allt
Pappa hade också roligt!

/Rian snart 2 år (Ulricehamn)

Vilken underbar utställning! Vår son Mikael tyckte detta var jättekul! Man skulle vilja att ett sådant ställe som detta alltid skulle finnas till.
Hälsningar Magnus & Mikael & Victoria (Skara)

Förstod snabbt att min dotter (20 mån) älskade utställningen. Det lyste i ögonen & hela kroppen dansade. Lycka!
/Veronica och Alice

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45