Nu har det blivit dags för den tredje upplagan av filmfestivalen Höstrullen. Det är en vanlig filmfestival. Engagerad publik och filmer av skiftande kvalitet. Skulle man peka ut något särskilt med Höstrullen, så är det att filmerna är gjorda av filmare på gymnasiesärskola och LSS-verksamhet. På det sättet är det en helt unik filmfestival.

– Vi träffas en gång i veckan. Går igenom våra idéer och pratar om dem; "Det blir en bra film", säger vi då, och så börjar vi göra filmen. Sedan turas vi om att vara skådespelare och filmare, berättar Marcus Hedberg som är en av kreatörerna på resurscenter Fontänen, i Skara.


Till årets festival skickar de in fyra filmer. Då har Kristoffer Tunér, Calle Winnerstam och Marcus Hedberg skickat in varsin film samt en gemensam rulle – Katastrof på bygget, där gruppen hämtat inspiration från Åsa Nisse. Elselott Ek ansvarar för filmandet på Fontänen.
–    Vi började filma för 4,5 år sedan efter att jag gått en kurs i dataspel och film på Högskolan i Skövde. Jag frågade Marcus om han var intresserad att testa och på den vägen är det. Vi gör reportage och filmer hela tiden. Vi utgår ofta från en fråga som vi vill ha svar på. Senast besökte vi Falköpings mejerier och gjorde ett reportage därifrån. Att arbeta med film ger väldigt mycket. Saknar man språk kan man ändå klara av att göra film, säger hon.


Kultur i Väst arrangerar Höstrullen. I år gör man det tillsammans med Film i Väst och N3 i Trollhättan, där själva festivalen äger rum. Tina Weidelt och Lars Lundberg har tagit fram konceptet som fortsätter att växa.
– Sedan starten har filmfestivalen vuxit i antal inskickade bidrag och fler vill komma och titta på festivalen. I år har vi även bjudit in en trampare, det vill säga någon som gör ljudeffekter i filmer. Det hoppas vi kommer att bli en uppskattad programpunkt, berättar Tina Weidelt.

Höstrullen har blivit ett begrepp hos målgruppen. Det fantastiskt roligt, tycker både Lars och Tina.
– Vår ambition är att göra en festival där alla känner sig lite upphöjda. Vi har en vimmelfotograf och vi jobbar på att få tag i en röd matta. Det bjuds på popcorn och läsk. Arbetet med att utveckla festivalen pågår hela tiden. I år är det till exempel första gången affischen är gjord av vinnaren i affischtävlingen som vi utlyste. Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna delta på sina egna villkor.

Höstrullen äger rum på N3 i Trollhättan den 11 november.

På fotot: Vid skärmen sitter från vänster: Kristoffer Tunér, Marcus Hedberg  och Calle Winnerstam. Bild: Kultur i Väst

Kontakt:
Tina Weidelt: 073-055 79 00
tina.weidelt@kulturivast.se
Lars Lundberg: 070-639 63 47
lars.lundberg@kulturivast.se


Läs mer på: kulturivast.se/klangfarg

Program
09:30 Registreringen öppnar
10:00 Festivalen invigs. Filmvisning
10:45 Paus med mingel
11:05 Filmvisning samt trampartisten Lucas Nilsson
12:00 Filmvisningen avslutas
Lunchpaus
13:00 För den som bokat i förväg blir det studiebesök hos Film i Väst med Gus Kaage  

Kultur i Väst
Förvaltningen Kultur i Väst är en del av Västra Götalandsregionen. Vi tror på stora upplevelser för den enskilda medborgaren och utvecklande samarbeten med kommuner, organisationer och föreningar. I vår verksamhet ingår det regionala biblioteksuppdraget och delar av det regionala musikuppdraget. Läs mer på www.kulturivast.se


Bifogade filer

 pcnqmpkaydelzcidiy00 1
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45