Tisdagen den 22 oktober arrangerar Kalmar kommun och Länsstyrelsen Kalmar län en gemensam kompetensutvecklingsdag med workshops kring temat universell utformning. Universell utformning handlar om att bygga program, produkter, tjänster och miljöer smart så att människors olika behov och förutsättningar inte blir avgörande för möjligheten till att vara delaktig i och bidra till samhället.

Hur skapar vi mångfaldsdriven samhällsutveckling? Hur gör vi samhället användbart och möjligt för alla? Var finns utmaningarna och utvecklingsmöjligheterna? Hur kan Universell utformning utnyttjas i hållbar samhällsutveckling? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras på en konferens i Kalmarsalen i morgon. 

Bakom konferensen står Länsstyrelsen och Kalmar kommun och under ledning av Per-Olof Hedvall, tekn dr, docent, Certec, Lunds Universitet kommer  politiker och tjänstepersoner att diskutera, lära sig mer samt byta och bryta perspektiv om hur man kan tänka och arbeta med utvecklingen av ett samhälle för alla.
– Universell utformning, eller Universal Design som det heter i internationella sammanhang, är extra kittlande eftersom det handlar om alla människor, inte enbart personer med funktionsnedsättningar. Det står för ett mångfaldstänkande, där designen och designprocesserna handlar lika mycket om den som är vänsterhänt eller högerhänt, introvert eller extrovert som hur mycket en person råkar se eller kan röra sig, förklarar Per-Olof Hedvall.

Media hälsas välkomna att delta under dagen. Konferensen pågår mellan klockan 09.00–16.30 i Glasverandan, Kalmarsalen.

För mer information kontakta:
Louise Weidolf, tel.070-351160, louise.weidolf@kalmar.se  
Åsa ”Felix” Everbrand, tel. 010-223847, asa.felix.everbrand@lansstyrelsen.se


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Taggar

kalmar

Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41