Banbrytande rapport avslöjar den grymma exploateringen av vilda djur som fotorekvisita för turistselfies i Latinamerika.
Vår svaghet för selfies har förändrat vilda djurs liv – den explosionsartade utvecklingen av sociala medier gör att några av världens mest uppskattade vilda djur plågas.
World Animal Protection har fokuserat på två ingångsstäder till Amazonas i sin granskning: Manaus i Brasilien och Puerto Alegria i Peru. Den avslöjar att djur rövas från det vilda, ofta olagligt, och utnyttjas av turistföretag för att ge turister fotomöjligheter.
Utredarna har, både helt öppet och i det fördolda, hittat bevis på att vilda djur lider. Bland annat:
Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige säger:
- Vi måste få ett stopp på selfies med djur som tagits från det vilda. Jag är övertygad om att vi har turistbranschen här i Sverige på vår sida och egentligen även turisterna. Problemet är att turisterna idag inte är medvetna om verkligheten bakom, det grymma pris som djuren betalar för en selfie. Vi och turistbranschen har ett stort ansvar att ge turisterna den informationen..
Forskning som riktat in sig på den globala trenden på sociala medier visar att:
Dr Neil D’Cruze, World Animal Protections expert på vilda djur, säger:
“Det är enormt deprimerande att se djur som rövats från det vilda och används som fotorekvisita för sociala medier. Verkligheten är att dessa olyckliga djur lider något fruktansvärt, både framför och bakom kameran. Den växande efterfrågan på selfies med vilda djur är inte bara ett allvarligt djurskyddsproblem utan också ett bevarandeproblem – vår undersökning på nätet visar att 20% av de drabbade djuren är utrotningshotade arter och över 60% är i behov av internationellt skydd.”
För att lösa problemet uppmanar World Animal Protection berörda regeringar att tillämpa lagen och se till att reseföretag och personer som utnyttjar vilda djur följer lagarna. Vi har också startat en kampanj “Våga vägra selfies med vilda djur” för att informera om bra respektive dåliga selfies.
Länk till rapporten här: https://d31j74p4lpxrfp.cloudfront.net/sites/default/files/se_files/a_close_up_on_cruelty_report_2017.pdf
Filmer och bilder som tagits i smyg kan fås på begäran
I Latinamerika var 61% av de identifierade arterna klassificerade som i behov av internationellt skydd enligt CITES. 21% av dem var hotade enligt IUCN.
Information om fallstudien i Manaus, Brasilien:
Puerto Alegria, Peru:
Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi har samarbete med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. Våra arbetsområden är djur i samhällen, främst hemlösa hundar och arbetsdjur, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.
Presskontakt
lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se
08-617 79 72
070-397 21 33
Generalsekreterare
rogerpettersson@worldanimalprotection.se
070-217 21 33
Kampanjansvarig
Juliaengqvist@worldanimalprotection.se
08-6177970
08-6177975
706142133