Cykelgaraget vid Kalmar centralstation Fotograf/Källa: Kalmar kommun

Cyklar är resurssnåla, tar inte så mycket plats och är dessutom ett hälsofrämjande sätt att transportera sig på. Därför satsar vi på att göra Kalmar till en ännu bättre cykelstad.

Ett steg i detta arbete är det nya cykelgaraget som idag öppnar vid stationen. Här kan du tryggt och säkert förvara din cykel till exempel i samband med pendling med tåg eller buss. Cykelgaraget är låst och upplyst och tillgängligt dygnet runt för abonnenter. Garaget har 140 platser och här finns även möjlighet till förvaring i skåp.

– Vi blir allt fler i Kalmar och behöver därför ur både plats- och miljösynpunkt göra mer hållbara resval. Därför har vi länge velat bygga ett cykelgarage och nu är det äntligen klart, säger Sara Håkansson, projektledare för cykelgaraget.

Att bli medlem i cykelgaraget kostar 100 kronor för 30 dagar och det finns alltid möjlighet att prova gratis i 14 dagar. Som nyckel registrerar man något av sina egna kort som har ”blipp-funktion”.

– Just nu söker vi testpiloter som vill hjälpa oss prova garaget och ge oss återkoppling på hur allt funkar. Testpiloterna får prova garaget gratis i 30 dagar, berättar Sara.

I anslutning till garaget finns det även luftpump, enklare verktyg samt en solcellsbänk med wifi och möjlighet att ladda telefonen. Förhoppningen är att det nya cykelgaraget ska få fler att känna att det är möjligt att pendla med cykel, kanske i kombination med andra färdsätt.

– Nu kan du ha din cykel stående säkert här även över kvällar och helger. Det öppnar möjligheter för den som exempelvis kommer åkande med tåg eller buss och sedan behöver ta sig vidare en lite längre sträcka. Vi skapar helt enkelt förutsättningar för att resa på ett bättre sätt, avslutar Sara.

Cykelgaraget delfinansieras av den regionala europeiska utvecklingsfonden.

Läs mer: kalmar.se/cykel
För mer information kontakta: Sara Håkansson, projektledare, 0480-45 03 65.


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41