Igelstaskolan vann tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle”.

Fyra elever i årskurs 9 på Igelstaskolan har skapat en hållbar vinnare i tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle”. Under hösten har eleverna lärt sig om hur maten vi äter påverkar både hälsan och miljön och tävlingen ”Bygg din egen Södertäljerulle” är en del av projekt MatLusts och Södertälje Science Parks satsning på ökad kunskap kring hållbarhet i Södertäljes skolor. ”En kreativ och smakfull Södertäljerulle” skriver juryn i sin motivering.

Satsningen inleddes under eventet Science Week Skolan i september 2017 då 20 000 skolelever serverades Södertäljerullen à la mästerkocken Mathias Dahlgren. Med inspiration från mästerkockens Södertäljerulle och ett nyframtaget utbildningsmaterial om en hållbar livsmedelskedja fick eleverna skapa sin egen hållbara Södertäljerulle utifrån egna preferenser.

Teamet bakom vinnarrullen heter Helena, Fadi M, Annibal och Nathalie och går i årskurs 9 i Igelstaskolan. Bakom sig har de haft hemkunskapslärare Emma Lindman. Vinsten är en upplevelseresa för hela teamets klass till Boda Borg i Oxelösund.

Juryn (Sara Jervfors, kostchef Södertälje kommun och projektchef MatLust, Jenny Isenborg Sultan, ansvarig för MatLusts utvecklingskök, Ida de Oquiñena, miljökommunikatör från SLU och Eva Helén, utvecklingsstrateg på Södertälje Science Park), motiverar priset på följande sätt:

”Vinnarna från Igelstaskolan har byggt en kreativ och smakfull Södertäljerulle. Den lockar både barn och vuxna att våga testa många olika ingredienser och få nya smakupplevelser. Det är en kulturellt gränsöverskridande Södertäljerulle som kittlar smaklökarna genom att teamet använt kryddor från andra kulturer. De har också på ett pedagogiskt sätt förklarat hur mineraler, proteiner och vitaminer från ingredienserna de använder i sin Södertäljerulle är bra för kropp och hälsa.”

Södertäljerullen är ett samarbete mellan Mathias Dahlgren, MatLust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje, Eurest och Tom Tits. Den bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller livsmedel framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Södertäljerullen serveras imorgon, 30/1, när Södertälje Science Park och nya KTH invigs. Vinnarteamet är på plats och berättar om sin syn på framtidens hållbara värld.

Invigningen av Södertälje Science Park inviger markerar starten för Södertälje Science Week, läs mer här. Projekt MatLust arrangerar ett flertal aktiviteter under veckan, läs mer här.

Kontakt:
Sara Jervfors
, projektchef MatLust, kostchef Södertälje kommun; 08-52306466, sara.jervfors@sodertalje.se.

Eva Helén, utvecklingsstrateg MatLust & Södertälje Science Park, 08-52303757, eva.helen@sodertalje.se.

Daniel Dworetsky, kommunikationsansvarig, MatLust. 08-52304805, daniel.dworetsky@sodertalje.se.
MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2021. Målen är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som regional livsmedelsnod. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag. MatLust drivs av Södertälje kommun genom Destination Södertälje, med KTH och Södertälje Science Park som partners.


Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36