– Det strömmar in extremt oroande uppgifter från ockuperade Västsahara just nu. Enligt vår samarbetsorganisation, AFAPREDESA, har Volvos butik i Casablanca stängts och västsaharier attackeras öppet och brutalt, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.

En stor grupp västsahariska fångar attackerades brutalt i sina celler igår av marockanska fångvaktare. Fångarna greps i samband med den fredliga arabiska våren i Västsahara, Gdeim Izik, och ses som representanter för frihetsrörelsen i Västsahara.

 

En demonstration för självständighet attackerades i surfparadiset Dakhla igår, nio personer är gripna, många är skadade och på sjukhus. Dakhla är en av de större städerna i ockuperade Västsahara.

– Vi får inte glömma att alla protester i Västsahara alltid är fredliga, det är kvinnor och ungdomar som blir sönderslagna av marockanska militärpoliser, säger Julia Finér.

I förrgår spreds nyheten att IKEA stoppas från att etablera sig i Marocko på grund av att Sverige eventuellt kommer att erkänna Västsahara. Nyheten publicerades på en sajt kopplad till det marockanska kungahuset. Publiceringen skapade en löpeld av glädje bland västsaharier eftersom det uppfattades som att Sverige redan hade erkänt Västsahara eller att erkännandet snart skulle verkställas.

AFAPREDESA är en människorättsorganisation baserad i de västsahariska flyktinglägren. AFAPREDESA arbetar för fängslade och försvunna västsaharier från ockuperade Västsahara.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara. Människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. FN-mandatet på plats i Västsahara är det enda FN-mandat i modern tid som inte har som uppdrag att övervaka att det inte begås brott mot de mänskliga rättigheterna.


Vårt fokus är det praktiska solidaritetsarbetet förenat med idén om återbruk. En hållbar utveckling förutsätter att allt mer återanvänds. Hos oss kan du skänka det du inte behöver så att någon annan kan få det bättre. Du är alltid välkommen att arbeta volontärt hos oss, delta på våra seminarier och bidra med det du kan.


Kontakt


Julia Finér

Talesperson

julia.finer@emmausstockholm.se

08-744 22 22

0704-88 00 25

Caroline Nord

Kommunikationsansvarig

caroline.nord@emmausstockholm.se

073-784 52 22