Matverk Stockholm. Foto: Christian Ferm

Imorgon, den 27/11, samlas matprofiler, innovatörer, livsmedelsföretagare och hållbarhetsexperter på Södertälje Science Park för en heldag av inspiration, kunskap och tävling på temat ”Mångfald i det nordiska skafferiet”. Kl. 13:00 delar Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län samt Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, ut priser tävlingen Matverk Stockholm.

Dagen bjuder på:

Final i innovationstävlingen Matverk Stockholm. Presentation av innovativa matprodukter med en bärande råvara från Stockholms län. Produkterna bedöms av en smakjury som leds av kända kocken Ulrika Brydling och en marknadsjury som leds av Paradisets grundare Johannes Cullberg. Priset delas ut av Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län samt Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. De tävlande produkterna är Gelé på vindruva och honung, Killing-ölkorv, Kvass, Nyponmarmelad, By Leo Barnmat, Chipotle-Ketchup, Fermenterad Salsa, Bredalens Äppelcidervinäger, Raw Vegan Shake (hampadryck) samt Vegansk vitlökskräm.

Mångfald i det nordiska skafferiet – exempel och inspiration

  • Johanna Björklund, docent i miljövetenskap och programansvarig för Måltidsekologprogrammet vid Örebro universitet.
  • Fredrik Kämpenberg, ”företagskock”, kursledare och skapar nya koncept för växtbaserad och klimatsmart mat i sin roll Progress Chef på Food for Progress.
  • Inspiration kring hållbar och innovativ upphandling med Kenneth Bäckvall, VD för Centrala Partihallen AB och Sara Jervfors, projektchef MatLust & kostchef, Södertälje kommun.

Workshops med produktfokus och provsmakningar

  • Köttets roll i gastronomin – vad är hög kvalitet och hurmatlagarens relation till producenter och förädlare utvecklas? Med kocken Stefan Eriksson och lantbrukaren Erika Olsson från Exceptionell Råvara.
  • Hur hänger svenskodlade baljväxter och cerealier ihop med framtidens utmaningar kring miljö och hälsa? Vilka produkter efterfrågar kunderna? Träffa företag och forskare. Leds av Charlotte Bladh André, VD för Organic Sweden.
  • Hur kan vi gynna produktionen av näringstäta grönsaker i Mellansverige? Experter samtalar om framtidsutsikter och strategier för en stärkt branschutveckling. Leds av Jesper Lindström, livsmedelsagronom med helikopterperspektiv och konsult vid Vreta kluster.

När: Tisdag den 27 november, kl 09.00-16.00.

Var: MatLust / Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12, Södertälje. Prisutdelning kl. 13.00 med möjlighet att träffa vinnarna av Matverk, jurygruppernas ordförande samt landshövding Sven-Erik Österberg och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S).

Läs mer om programmet här

Läs om de tävlande och jurygrupperna i Matverk Stockholm här (kontaktuppgifter ges vid förfrågan)

Bakom dagen står näringslivsprojektet MatLust vars syfte är att bidra till en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen samt Länsstyrelsen i Stockholms län.

Mer information:

Ida de Oquiñena, press och kommunikation, MatLust.
Tel: 08-523 064 42. E-post: Ida.de-Oquinena@sodertalje.se.
MatLust är ett EU-projekt som pågår 2015-2021. Målen är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa samt att etablera Södertälje som regional livsmedelsnod. MatLust erbjuder utvecklingsprogram, nätverk och andra former av kostnadsfritt stöd till små och medelstora livsmedelsföretag. MatLust drivs av Södertälje kommun genom Destination Södertälje, med KTH och Södertälje Science Park som partners.


Kontakt


Ida de Oquiñena

Kommunikation

ida.de-oquinena@sodertalje.se

08-52306442

0720831161

Daniel Dworetsky

Kommunikation

daniel.dworetsky@sodertalje.se

08-5230 4805

076-648 22 36