Du har kanske lagt märke till det också, precis som många andr svenskar har gjort på den senaste tiden. Att inredningen i hemmen får ta allt mer plats och en detalj som kanske är den som är allra viktigaste när man pratar om just detta ämne är ju i själva verket att också inredningen får lov till att kosta allt fler pengar. Det betyder i själva verket att vi i Sverige blir allt mer medvetna om hur det ser ut hemma hos oss och det är något som allt fler prioriterar.

Utvecklingen har gått fort

När man tittar på hur det såg ut i hemmen förut så har mycket hänt. idag är det vanligt att man utbrister köp tavlor! När man kommer hem till någon vars väggar är hel tomma. För det är just färgglada tavlor som kan göra så mycket för inredningen idag och de kan vara med och skapa ett färgspel som kan vara både välkomnande och göra hemma bostaden ombonad. 

Men så här har det inte alltid varit. Detta är ett relativt nytt fenomen som har uppkommit i de svenska hemmen. om man börjar med att gå tillbaka bara några årtionden så kan man se folkhemmet. Det är de klassiska lägenheterna som skapades med miljonprogrammet. Nu skulle vi bo modernt med modern elspis och storkök där man också kunde sitta. Inredningen gick då ofta i de trender som fanns. Exempelvis färgglada tapeter som det handlade mycket om på exempelvis 70-talet.

Hur var det förut?

Om man går ännu längre tillbaka och börja titta på hur det då såg ut i våra hemma så var det självfallet ofta bara de översta samhällsklasserna som hade råd med några vidare inredning i hemmen. Arbetarklassen, som det hette på den tiden, var alltså begränsad till att han möbler och saker i hemmet endast för deras praktiska ändamål skull. Det betyder att det ofta inte fanns resurser till att köpa saker bara för att dessa var snygga. 

Man köpet kanske en stol för att den behövdes. Eller en stor gryta för att man skulle kunna göra mat och inte för att den skulle vara snygg. Det var alltså de praktiska ändamålen som stod i centrum när man går tillbaka långt i tiden. Men små inredningsdetaljer såsom gardiner och blommor kan ha två fördelar inte bara är dessa snygga utan de har även ett praktiskt ändamål. Exempelvis kan gardiner stänga ute solen en varm sommardag och blommorna bidrar till att förbättra inomhusklimatet.Kontakt