Igår presenterade statsminister Stefan Löfven en tydligt feministisk regeringsförklaring, med satsningar för ett jämlikt och jämställt samhälle. En rad viktiga steg har redan tagits, nu presenteras ytterligare satsningar. Att hedersbrott och hedersförtryck särskilt lyfts fram som en av vår tids stora utmaningar är en viktig markering som S-kvinnor välkomnar särskilt.

S-kvinnor, som drivit de här frågorna i så många år, gläds åt att regeringen hörsammat detta. Nu satsas brett på att öka kunskapen i alla sektorer av samhället som möter hedersvåld, samt på förebyggande arbete. Vi välkomnar särskilt att brott med hedersmotiv ska leda till strängare straff och hårdare tag för att stoppa alla former av barnäktenskap och äktenskapsresor.

- Det är bokstavligt talat livsviktiga satsningar. Vi är glada att regeringen hörsammat våra krav. Vi ser att fler viktiga steg måste tas framöver, men det här är en mycket bra början, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Regeringsförklaringen tog också upp vikten av att bryta segregationen. Arbetslöshet och hopplöshet banar väg för brottslighet, polarisering och extremism. Det är också en förutsättning för att bryta destruktiva strukturer, hedersrelaterat våld och förtryck. Kraftigt ökade resurser till elever och skolor med tuffast förutsättningar stärker också skolans möjlighet att bidra i det arbetet.

S-kvinnor är också glada att utlandsfödda kvinnors särskilda utsatthet och utanförskap, äntligen, uppmärksammas. Särskilda satsningar ska hjälpa dem som länge stått utanför arbetsmarknaden. Det är helt avgörande för kvinnors egenmakt och för jämställdheten.

- Ett konkret förslag är möjligheten att få studiemedel för körkort. Många kvinnor har idag inte råd att ta körkort, så denna reform kan vara helt avgörande för att en kvinna ska kunna ta jobb där körkort är ett krav. Det är verkligen glädjande att regeringen har hörsammat detta, säger Carina Ohlsson.

S-kvinnor är Sveriges största politiska kvinnoförbund. Vi fortsätter att driva den feministiska kampen, så länge det behövs. Vi måste en gång för alla sätta stopp för det hedersrelaterade våldet och förtrycket.Kontakt


Kajsa Jansson

Informatör/Utredare

kajsa.jansson@s-kvinnor.se

08 700 26 00

070 243 3355

Maria Granström

Pressekreterare/politisk sekreterare

maria.granstrom@s-kvinnor.se

08 700 26 00

070 365 22 23