Idag lanserar Medeltidsveckan stora delar av årets program. Detta i ett för året nytt digitalt format.

- Lösningen är främst anpassad för mobiltelefoner men fungerar även bra på dator och surfplatta, säger Patrik Björkander som är marknadschef på Medeltidsveckan.

Patrik berättar att användarvänlighet har varit i fokus när programmet har tagits fram. Det finns bland annat en kartkoppling till varje enskild programpunkt som gör att besökarna kan få en vägbeskrivning från sin aktuella plats till föreställningens plats genom ett knapptryck i telefonen. Andra funktioner är möjlighet att spara ned programpunkter i sin egen kalender, möjlighet att filtrera programpunkter genom intressekategorier, karta över Visby som visar besökarens position och för Medeltidsveckobesökaren intressanta platser i Visby och en egen avdelning för mat och dryck.

Game of Thrones

Den kanske mest spektakulära nyheten under Medeltidsveckan är ett helt tema kring Game of Thrones. Den kända järntronen från den populära tv-serien kommer till Visby och kommer att vara placerad i S:t Nicolai ruin. Där kommer veckans besökare få möjlighet att se tronen på nära håll och till och med sitta i den. I S:t Nicolai kommer det även hållas föreläsningar med Linda Antonsson och Elio García – två svenska superfans av Game of Thrones som är grundare avfansajten Westeros.org. Linda och Elios engagemang har resulterat i att de tillsammans med Game of Thrones författare George R.R. Martin har gett ut boken En värld av is och eld. Boken är en historisk och geografisk krönika över världen i Game of Thrones och skildrar även tiden före tv-seriens handling från gryningsåldern fram tills det att Robert Baratheon blir kung i Westeros.

Game of Thrones-temat i S:t Nicolai fortsätter med föreläsningar med Linea Stenfors. Svenska Linea är huvudtillskärare för Game of Thrones och syr kläder till några av seriens huvudkaraktärer. Linea berättar om hur hennes intresse för sömnad började på Medeltidsveckan och om den resa hon har gjort som kostymdesigner och framförallt hur det är att arbeta med Game of Thrones.

-Förra årets bejublade och välbesökta program där vi fick följa med Peter Lyon, svärdssmeden från Sagan om Ringen-filmerna, bakom kulisserna i filmens värld gav verkligen mersmak. Att vi i år får följa upp det med ett gediget utbud av Game of Thrones känns både självklart och otroligt spännande. Det är också lite extra roligt att få fördjupa samarbetet med goGotland som gör detta möjligt, och att vi därmed kan fortsätta leverera unika upplevelser! Detta säger Björn Sundberg, verksamhetschef för Medeltidsveckan.

Girls on Fire

I två år har Girls on Fire hänfört Medeltidsveckan med sina mystiska och dramatiska eldföreställningar. Förra året drog de fulla hus i S:t Nicolai. I år skapas en helt ny scen under Medeltidsveckan för Girls on Fire. I skogen bakom S:t Görans ruin kommer det i år att byggas läktare där publiken ges möjlighet att när mörkret har fallit se de mystiska Gofarna framträda under trädkronorna.

Poeta Magica – 25 år på Medeltidsveckan

Tysklandsbaserade Poeta Magica gör sitt 25:e år på Medeltidsveckan. Detta firas med en stor jubileumskonsert i S:t Nicolai ruin. Sedan tre år tillbaka är gotländska Saga Björling med i gruppen.

-Poeta Magica är en grupp som Medeltidsveckans publik är väl förtrogna med, i 25 år har de uppträtt på Medeltidsveckan och är närmast en institution inom medeltidsmusiken. Under två magiska timmar i S:t Nicolai ruin får vi följa med genom hela denna långa historia och då jag själv närmast växt upp med Poeta Magica är detta en av de programpunkter jag ser allra mest fram emot personligen, säger Björn Sundberg.

Koenix – Efter Tjelvar

Ett annat utländskt band som under många år har varit synonymt med Medeltidsveckan är Koenix från Schweiz. Tillsammans med gotländska Ida Wahlgren framför de i år en mäktig föreställning om en gammal legend. Den berättar om hur Gotland en dag plötsligt börjar sjunka i havet. Är det Tjelvars förbannelse som har drabbat ön? En saga framförd med ord, dans, musik och eld.

Festivalkväll vid Wisby Hof

En till för året ny scen under Medeltidsveckan blir innergården vid Wisby Hof på Adelsgatan. I direkt anslutning till krogen som är en del av ringmuren byggs ett festivalområde för en kväll. På scen kommer vi att få se en spännande blandning av band. Svenska Black Magic Fools, ISIDI från Ryssland och Spiritual Seasons från Ukraina.

-Genom åren har band från stora delar av världen uppträtt på Medeltidsveckan, men en helkväll med band från tre länder på en helt ny scen i Visby innerstad borgar för att vi får uppleva något synnerligen minnesvärt, säger Björn Sundberg.Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 33 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.


Kontakt


Susanne de Paulis

Projektledare

susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

0707-58 13 62