Jörgen Thorn, blivande primärvårdsdirektör VGR Fotograf/Källa: Catharina Fyrberg/VGR

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har utsett Jörgen Thorn till ny primärvårdsdirektör. Han tillträder sin nya befattning senast den 1 januari 2022.

I dag har regiondirektören utsett Jörgen Thorn till primärvårdsdirektör. I den rollen kommer han att leda Västra Götalandsregionens (VGR:s) förvaltning Närhälsan, som är störst i Sverige på primärvård. Jörgen Thorn kommer närmast från en befattning som sjukhusdirektör för Skaraborgs Sjukhus.

VGR:s långsiktiga strategi, att ställa om hälso- och sjukvården till en mer nära vård, ställer stora utvecklingskrav på Närhälsan. Det handlar bland annat om att vidareutveckla digitala vårdformer och tjänster, öka samarbete och samordning med andra hälso- och sjukvårdsaktörer och att stärka kompetensförsörjning och vidareutbildning.

– Under sin tid som sjukhusdirektör för Skaraborgs Sjukhus har Jörgen Thorn visat att han står för ett lugnt, tryggt och samtidigt utvecklingsinriktat ledarskap. Under hans ledning har sjukhuset bland annat utvecklat samarbetet med primärvården och kommunerna och arbetet med nya digitala verktyg. Dessa viktiga erfarenheter tar han med sig in i sin nya roll som primärvårdsdirektör, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Jörgen Thorn är allmänläkare i grunden och har i den rollen tidigare varit verksam på Norra Älvsborgs Länssjukhus och inom primärvården. Mellan åren 2011 och 2016 var han primärvårdschef inom Närhälsan och 2016 tillträdde han som sjukhusdirektör för Skaraborgs Sjukhus.

– Det ska bli roligt att komma tillbaka till primärvården, där jag vet att mycket har hänt under de senaste åren. Jag ser fram emot att bidra med min del i det spännande och viktiga arbete som ligger framför oss. Det är tillsammans som vi åstadkommer de bästa resultaten och jag tror på att skapa goda förutsättningar för samverkan både internt och externt, säger Jörgen Thorn.

Jörgen Thorn efterträder Thomas Wallén som blir förvaltningschef i Region Skåne efter sommaren. Jörgen Thorn tillträder som primärvårdsdirektör senast den 1 januari 2022 och i mellantiden blir Ann Ekberg Jansson tillförordnad primärvårdsdirektör. Ann Ekberg Jansson är i dag medicinsk strateg på Närhälsan,

Arbetet med att rekrytera en ny sjukhusdirektör för Skaraborgs Sjukhus startar omgående.

Kontaktuppgifter vid frågor:

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör: 070-632 11 65
Jörgen Thorn, tillträdande primärvårdsdirektör: 070-938 36 38

Relaterade bilderVästra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se